Sokol! Kovača in Janše v Pragi

Avtor: EN-KNAP, STA

Po odmevnem nastopu na največjem slovaškem gledališkem festivalu Divadelna Nitra konec septembra bosta Iztok Kovač in Janez Janša svoj kritiško izvrstno ocenjeni plesni performans z naslovom Sokol! danes, 15. oktobra, ob 19:30 uprizorila še v Pragi v okviru festivala 4+4 Days in Motion, in sicer v gledališču Archa.


Foto: Miha Fras

19. mednarodni festival sodobnih umetnosti 4+4 Days in Motion med 10. in 18. oktobrom poteka na več prizoriščih v Pragi. Festival predstavlja sodobna, moderna, provokativna gledališka in plesna dela ter vizualno umetnost ter razprave. Med letošnjimi dogodki festivala bodo predstave plesnih in gledaliških skupin iz Avstrije, Belgije, Izraela, Norveške, ZDA in drugih držav, ki bodo uprizorjene v gledališčih Alta Studio, Ponec in Národní třída, umetniški projekti pa bodo potekali tudi zunaj tradicionanih gledališč.

Kovač in Janša sta se pri svojih 50. letih vrnila v odmevno solo predstavo Kako sem ujel Sokola iz leta 1991. Predstava pomeni enega od mejnikov v sodobnoplesni produkciji, nastali v Sloveniji. Solo je presenetil Evropo in je še danes ena izmed temeljnih predstav novega slovenskega sodobnega plesa, s katero se je ta začel vpisovati v mednarodni kontekst. Po tej predstavi je Kovač ustanovil skupino in zavod En-knap ter razvil samosvoj koreografski in plesni jezik.

Kovač je predstavo odplesal pred več kot 20 leti, v sodelovanju z Janšo pa je zdaj odprl drugo raven vprašanj, kot jih je izvirna predstava. Ples je edina umetnost, ki je pod udarom staranja. Za razliko od drugih umetniških poklicev je plesno telo na odru nezaželeno in nekonkurenčno že pred 50. letom. Kovač v predstavi pleše pri 51., Janša pa mu pri svojih 49. ni le pomagal rekonstruirati izvirne predstave, ampak sta se skupaj posvetila novemu plesnemu telesu.

Kot so sporočili iz zavoda En-knap, bosta skupaj z gosti odgovarjala na vprašanja, kaj plesalca sodobnega plesa lahko vodi, da v plesu vztraja tudi v zreli dobi, kakšen je lahko ta ples, kako se ples spreminja s staranjem ter kateri so izzivi, ki jih plesu postavlja to obdobje.

Konec septembra sta s performansom nastopila na največjem slovaškem gledališkem festivalu Divadelna Nitra, kjer so tedaj zapisali: "Izvirna koreografija je čudovit izgovor za praznovanje plesa in za to, da zopet stojita na odru. Kje sta ustvarjalca danes in kako je videti današnja umetniška scena? Iztok Kovač je tudi pri petdesetih gibljiv in hiter, Janez Janša pa enako igriv in poln presenečenj, kot je bil nekoč."

Povezave:

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sokol-kovaca-in-janse-v-pragi