Uršula Cetinski od danes na čelu Cankarjevega doma

Avtor: STA

Vodenje Cankarjevega doma (CD) danes prevzema Uršula Cetinski. Kot je povedala, se je na prevzem funkcije dobro pripravila. Poleg tega dobro pozna strukturo CD, saj je v njem osem let vodila program gledališča in sodobnega plesa. Dosedanji generalni direktor Mitja Rotovnik se je po 33 letih vodenja osrednjega hrama kulture upokojil.


Uršula Cetinski / Foto: Tamino Petelinšek STA

Kot je poudarila Uršula Cetinski, je struktura CD izjemno zapletena, saj ta pod eno streho združuje umetniški program oziroma javno službo ter komercialni oziroma kongresni del. Ker je osem let ni bilo v hiši, jo je Rotovnik seznanil s tekočimi posli, poleg tega jo je predstavil glavnim sponzorjem CD.

Sama se je že od imenovanja junija letos sestajala z vodji umetniških programov, ki so jo seznanili s pozitivnimi platmi, ki jih je treba negovati tudi v prihodnje, pa tudi s strahovi oziroma tegobami, s katerimi se soočajo. Tako je, kot je dejala, imela vse poletje čas oblikovati strategijo, česa se bodo najprej lotili.

Sicer pa se je po njenih besedah v osmih letih, kar je ni bilo v CD, okolje precej spremenilo. V Ljubljani so nastali številni novi kulturni zavodi, denimo CUK Kino Šiška, Kinodvor in Center kulture Španski borci, ki se ukvarjajo z nekaterimi programskimi segmenti, ki so bili prej na voljo samo v CD. Tako je CD v zadnjih osmih letih dobil veliko konkurence, na katero pa sama, kot pravi, gleda pozitivno. Ob tem poudarja, da se bodo morali zato še temeljiteje poglobiti v to, kaj početi v prihodnosti in na kakšen način.

Glede ekipe, pravi, da hitre menjave v tako velikem in zapletenem sistemu, kot je CD, ne bi bile na mestu. Direktorici tehničnega sektorja in pomočnici generalnega direktorja Karmen Klučar, ki je bila na to mesto imenovana že v skladu z novim ustanovitvenim aktom CD pred kakšnim letom, je sicer mandat potekel z mandatom prejšnjega generalnega direktorja Rotovnika, ker pa ji, kot pravi, zaupa, bo že jutri sprožila postopek za njeno ponovno imenovanje.

Direktorica poslovnega sektorja in pomočnica generalnega direktorja Jana Kramberger ter direktorica kongresno-komercialnega programa in pomočnica generalnega direktorja Breda Pečovnik pa imata sklenjeni pogodbi še v skladu s prejšnjim ustanovitvenim aktom CD, ki veljata še nekaj let. Sama sicer ima možnost, da se v prvem letu svojega mandata odloči za koga drugega, vendar bodo za začetek poskusile v tej sestavi in čez kakšne pol leta videle, kako jim gre, je še dejala.

Nekdanji minister za kulturo Uroš Grilc je Uršulo Cetinski za generalno direktorico CD imenoval za obdobje petih let. Do nastopa mandata generalne direktorice CD je osem let vodila Slovensko mladinsko gledališče.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ursula-cetinski-od-danes-na-celu-cankarjevega-doma