Mariborska Opera tokrat v deželi vzhajajočega sonca z Verdijevo Aido

Avtor: SNG Maribor

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z opero Aida odpravila na svojo že drugo turnejo po Japonski letos. Kar 18-krat bodo nastopili v 15 mestih, prva predstava velikega gostovanja bo 17. oktobra v Nerimi, sledijo predstave v Saitami, Tokiu, Musashinu, Yokosuki, Nagoji, Osaki, Fukuoki, Kobeju, Kanazawi, Kofuju, Maebashiju, Niigati, Mitu in Hachiojiju, kjer se bo 5. novembra turneja zaključila.


Foto: Tiberiu Marta

Eno najbolj priljubljenih velikih oper o ljubezni med zmagovalnim egipčanskim poveljnikom in zasužnjeno etiopsko princeso je Giuseppe Verdi napisal na vrhuncu ustvarjalnih moči, po naročilu egiptovskega kediva Ismaila Paše v počastitev odprtja Sueškega prekopa leta 1871. Zgodbo za opero je prispeval francoski egiptolog Edouard Mariette Bey, libreto pa Antonio Ghislanzoni.

Med Verdijevimi operami zavzema posebno mesto tudi zaradi vključevanja baletov, koračnic, mogočnih zborov in pompoznih sprevodov, pri čemer se mehki italijanski lirizem idealno spaja s spektakelskim aspektom francoske velike opere. Ob vsem zunanjem sijaju pa skladatelj ni pozabil na psihološko globino in posledično prepričljivost svojih likov, ki jih čudovito označijo nekatere najizvirnejše melodične domislice.

Režiser predstave Pier Francesco Maestrini je ob premieri povedal, da ga je »prej kot recikliranje standardnih klišejev, ki po navadi 'preganjajo' sleherno novo produkcijo Verdijeve Aide, zanimalo raziskovanje takratnega življenja, ki nam kljub vsem razpoložljivim zgodovinskim virom ostaja še vedno velik misterij«. Scenografijo podpisuje Alfredo Troisi, kiparska dela je opravil Janez Rotman, kostumograf je Luca Dall'Alpi, oblikovalec luči Pascal Mérat, koreograf Edward Clug, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak, koncertna mojstra Saša Olenjuk in Oksana Pečeny, asistentka režije Tanja Lužar. Aida je koprodukcija SNG Maribor in Cankarjevega doma Ljubljana.

Na turneji na Japonskem bodo pod taktirko Francesca Rose v naslovni vlogi nastopile Kristina Kolar, Anda-Louise Bogza, Fiorenza Cedolins in Maria Guleghina. V vlogi Radamesa bodo nastopili Renzo Zulian, Miro Solman, Janez Lotrič in Piero Giuliacci, Amneris bodo upodobile Guadalupe Barrientos, Irena Petkova in Amanda Stojović.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborska-opera-tokrat-v-dezeli-vzhajajocega-sonca-z-verdijevo-aido