V Cankarjevem domu predstava o dilemi imeti otroke ali ne

Avtor: STA

V Štihovi dvorani Cankarjevega doma bo nocoj premiera predstave Zakaj (n)imam otrok(e) režiserke Nike Bezeljak in dramaturginje Nine Šorak. Igralki Alida Bevk in Minca Lorenci bosta spregovorili o tem, kaj ženska pridobi ali izgubi, če postane mati, ter zakaj se nekatere ženske za materinstvo ne odločajo. Ponovitev predstave bo na sporedu v sredo.


Foto: Miha Sagadin

Predstava Zakaj (n)imam otrok(e) obračunava z miti o ženskosti in materinstvu, so sporočili iz Cankarjevega doma (CD). Glasova dveh žensk, ki se med drugim ukvarjata tudi z vprašanji, zakaj se bojimo imeti otroke ali zakaj je imeti otroke samoumevno, dopolnjujejo glasovi, ki so se v protagonistki prikradli zaradi družbenega pritiska, vzgoje ali psihične stiske.

Avtorici predstave Bezeljak in Šorak sta se osredotočili tudi na raziskovanje ženskega telesa, ki vse življenje deluje za izpolnitev biološke funkcije nadaljevanje vrste. Telesa, "ki so se ga ženske v tej funkciji naučile usmerjati in omejevati", telesa, "ki smo ga kulturalizirali, a ne osvobodili", so še sporočili iz CD.

Za kostumografijo in scenografijo predstave, nastale v produkciji Moment, Mestnega gledališča Ptuj in CD, je poskrbela Tijana Todorović. Avtor glasbe je Beno Gec.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cankarjevem-domu-predstava-o-dilemi-imeti-otroke-ali-ne