In memoriam Ana Karić (1941-2014)

Avtor: Mini teater, STA

V 74. letu starosti je v četrtek v Zagrebu umrla priznana hrvaška gledališka, filmska in TV igralka Ana Karić. V svoji več kot 50-letni karieri je odigrala številne vloge, sodelovala je tudi s slovenskimi filmski ustvarjalci. Med drugim je za vlogo Helene v filmu Nočne ladje (2012), kjer je zaigrala z Radkom Poličem, prejela puljsko zlato areno.


Otvoritev Mini teatra / Foto: Miha Fras

Rojena 1941 leta v Perušiću, je že v prvem letniku zagrebške Akademije za gledališče in film leta 1961 posnela svojo prvo glavno vlogo, Agnezo v filmu Pustolov pred vratima (Pustolovec pred vrati).

Kot urbana heroina je zablestela v filmih hrvaških režiserjev, kot so Ante Babaja, Nikola Tanhofer, Ante Peterlić (Slučajan život), Zvonimir Berković (Putovanje na mjesto nesreće), vse do zadnjega, "Noćni brodovi" Igorja Mirkovića.

Izrazito inteligentna, prelepa, specifičnega žametnega glasu, je s svojimi vlogami obeležila zlato obdobje Dramskega programa Televizije Zagreb.

Prvi del njene gledališke kariere je vezan na delo v “Teatru u gostima” s katerim je prepotovala vsa mesta v Jugoslaviji.

Njen razkošni talent in globoka intelektualna radovednost so jo pripeljali v Teatar ITD, katerega zaščitni znak je bila zadnjih dvajset let in s predstavami gostovala po vsem svetu.

Muza režiserjev Ivice Buljana in Roberta Waltla, kateremu je bila pogosto tudi igralska partnerica, je igrala v njunih številnih režijah na Hrvaškem.

V Sloveniji je igrala v predstavah Schnewittchen after party, Marš - Visoka pesem, Kvartet, Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana v produkciji Mini teatra, kjer je pustila močne sledi.

Ana Karić je po anketah proglašena za igralko stoletja na Hrvaškem.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/in-memoriam-ana-karic-1941-2014