Nova premiera v LGL in pogovor o soočanju s smrtjo

Avtor: LGL

S predstavo Račka, Smrt in tulipan, ki bo premierno uprizorjena ta teden, namenjena pa je otrokom od 5. leta dalje, Lutkovno gledališče Ljubljana odpira pomembno, a pogosto prezrto temo odnosa otrok do smrti.


Foto: Urška Boljkovac

Vedra, rahločutna, a hkrati duhovita zgodba nas sooča s težko temo, o kateri otroci radi sprašujejo, odrasli pa se jim večkrat najraje izognejo. Otrok se pogosto prvič sreča s smrtjo, ko opazi živali, ki so poginile ali ko umre domači hišni ljubljenček. Lahko se zgodi, da je izgubil kakšnega od svojcev. Postavlja vprašanja, na katera odrasli težko najdejo odgovore.
 
Tabuiziranje smrti je v naši kulturi še vedno prisotno, zato vas pred premiero vabimo na pogovor, na katerem bomo poskušali poiskati odgovore na ta vprašanja. Pogovor bo v sredo, 15. oktobra, ob 17. uri, na Šentjakobskem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana. Najprej si bomo predpremierno ogledali 40 – minutno predstavo, potem pa z režiserjem Fabriziom Montecchijem, umetniško vodjo LGL Ajdo Rooss, razvojno psihologinjo dr. Ljubico Marjanovič Umek in publicistko ter prostovoljko Hospica dr. Manco Košir pogovorili o otroškem videnju smrti. Pogovor je namenjen odraslim.
 
Premiera predstave Račka, Smrt in tulipan bo v četrtek, 16. oktobra, ob 19. uri, na Šentjakobskem odru LGL.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-premiera-v-lgl-in-pogovor-o-soocanju-s-smrtjo