Carmina Slovenica na gostovanje v Avstralijo

Avtor: STA

Vokalno gledališče Carmina Slovenica, ki v letošnjem letu praznuje 50-letnico delovanja, bo jeseni z gostovanjem v Melbournu osvojilo še zadnji neosvojeni kontinent - Avstralijo. Sodelovalo bo na prestižnem Melbourne Festivalu, ki letos poteka od 10. do 26. oktobra.


foto Arhiv Ruhrtrienalle

Carmina Slovenica bo s štirimi predstavami nastopila v dvorani Arts Centra Melbourne, ki ima 2000 sedežev. Predstavila se bo s projektom When the mountain changed its clothing (Ko je gora spremenila obleko), ki je na pobudo umetniške voditeljice Karmine Šilec nastal v sodelovanju s skladateljem in režiserjem Heinerjem Goebbelsom.

Projekt črpa svoj navdih iz ljudske pesmi Da pa Canynu iz Rezije, ki govori o premenah v različnih letnih časih na gori Kanin. Premiero je doživel septembra 2012 v Bochumu v sklopu festivala Trienale v Porurju (Ruhtriennale). Pozneje je bil predstavljen na številnih mednarodnih festivalih, med drugim na festivalih Pariška jesen, Štajerska jesen in Borštnikovo srečanje. V Melbournu bo na sporedu od 23. do 26. oktobra.

"Jubilejna sezona s kompleksnim in prodornim programom Carmine Slovenice ponovno potrjuje, da je Carmina Slovenica avtohtoni pojav v našem prostoru, ki je prestopil najvišje in najtežje dosegljive meje - umetniške, ustvarjalne, tekmovalne ter tudi glasbeno-pedagoške, in to vztrajno in čisto v svoji individualni, neizprosno elitistični maniri dokazuje skozi vseh 50 let delovanja," so v sporočilu za javnost zapisali v tej produkcijski hiši s sedežem v Mariboru.

Gostovanje v Avstraliji se bo po zaključku festivala v Melbournu nadaljevalo v sklopu mednarodnega projekta Attacca. Ta deli vizijo z idejo mednarodnega gibanja Songbridge, ki si prizadeva za zbliževanje ljudi skozi glasbeno ustvarjanje na najvišji umetniški ravni. Tokrat sodelovanje poteka z Young Voices of Melbourne in Victorian College of the Arts. Carmina Slovenica bo nastopila s programom Invokacije, s Slovenskimi zvoki pa bo ob zaključku gostovanja nastopila še v Slovenskem katoliškem misijonu Sv. Cirila in Metoda. Slovenski zvoki je program, ki predstavlja slovensko tradicijo s poudarkom na izvajanju slovenske sodobne, zgodnje in etnične glasbe.

Ansambel Carmina Slovenica se sicer že nekaj mesecev posveča pripravi novega choregie projekta Toksični Psalmi - Ultimativna kolektivna izkušnja, ki bo doživel severnoameriško premiero v začetku januarja v New Yorku na festivalu Prototype:opera/gledališče/zdaj. Festival vizionarskih glasbeno-gledaliških del predstavlja nove glasbeno-gledališke smernice. S petimi predstavami se bo Carmina Slovenica predstavila na znanem prizorišču St. Ann's Warehouse.

Aprila prihodnje leto bo v Operni hiši v Corku na Irskem repriza projekta Toksični psalmi. V Sloveniji bo Carmina Slovenica to jesen nastopila s koncertoma Invokacije in Tehilim, pomlad 2015 pa bo zaznamoval ciklus repriz Balkanika in Perspektiva Vzhod.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/carmina-slovenica-na-gostovanje-v-avstralijo