V CD tragedija Timon Atenski v režiji Janeza Pipana

Avtor: STA

V Cankarjevem domu bo drevi ljubljanska premiera predstave Timon Atenski. Tragedija o denarju, ki sta jo soustvarila Shakespeare in njegov sodobnik Thomas Middleton, prikaže posameznikov prehod iz bogastva v revščino oziroma njegov propad, danes pa razpira prostor za razmislek o ekonomski in družbeni krizi. Predstavo je režiral Janez Pipan.


foto Atelje Pavšič Zavadlav

Predstava Timon Atenski s podnaslovom Tragedija o denarju ali Kako človekoljub postane ljudomrznik je kot igra o denarju oziroma igra o bankrotu zelo prikladna za današnji čas. "Govori namreč natanko o tem, o čemer danes govorimo vsi: problemih z denarjem, njegovim kopičenjem, prerazporejanjem in izginjanjem, vsesplošnem bankrotu - posameznikov, podjetij, sistemov, držav, bank," so sporočili iz Cankarjevega doma.

V ospredju predstave, ki je nastala v produkciji SNG Nova Gorica, je slavni atenski bogataš Timon, ki razsipno deli bogastvo ljudem, ki prijateljujejo z njim predvsem iz koristoljubja. Ko bankrotira, njihovo laskanje zamenjata nehvaležnost in nepripravljenost, da bi mu pomagali v stiski.

V predstavi igrajo Bine Matoh, Janez Starina k. g., Radoš Bolčina, Ivo Barišič, Žiga Udir k.g., Iztok Mlakar, Kristijan Guček, Helena Peršuh, Dušanka Ristić, Miha Nemec, Blaž Valič, Nevenka Vrančič, Milan Vodopivec, Jože Hrovat, Tomislav Tomšič k.g., Gregor Zorc, Ana Facchini, Medea Novak, Andrijana Boškoska Batič k.g., Jernej Čampelj k.g., Primož Vrhovec k.g. in Vesna Vončina k.g.. Nastopajo tudi dijaki Gimnazije Nova Gorica ter člani in članice SNG Nova Gorica.

Za prevod besedila je poskrbel Srečko Fišer, za priredbo pa Pipan. Dramaturginja je Diana Koloini, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, skladatelj Aldo Kumar, koreografa pa sta Nastja Bremec in Michal Rynia.

Predstava je premiero doživela 26. septembra v novogoriškem gledališču.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-tragedija-timon-atenski-v-reziji-janeza-pipana