V Cankarjevem domu gostovanje Baleta Preljocaj s predstavo Noči

Avtor: STA

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi ob 19.30 s predstavo Noči in s plesno skupino Balet Preljocaj gostoval francoski koreograf Angelin Preljocaj. Predstava, za katero je Preljocaj navdih črpal iz zakladnice zgodb Tisoč in ene noči, v ospredje postavlja lik Šeherezade, s katerim nagovarja k novi določitvi ženske vloge v sodobni družbi.


Foto: Jean-Claude Carbonne

"S svojimi besedami, kultiviranostjo in umom lik Šeherezade pomeni branik pred barbarizmom in od nas zahteva ponovni premislek o družbeni vlogi žensk," je Preljocaj zapisal maja lani. Literarna mojstrovina zgodb Tisoč in ene noči, tako Preljocaj, razpira številne poti, vsaka od njenih tem pa ga žene v razvijanje plesa kot koncepta in nadaljnje stopnjevanje gibalnega orisa.

"Delo Noči se potaplja v najbolj mistične globine bajeslovnega Orienta, kjer telo predstavlja simbole tako, kot kaligrafija izraža razpoloženje in čustva," je še zapisal.

Glasbo sta prispevala bruseljska pevka Natacha Atlas in egiptovski glasbenik Samy Bishai, kostume pa je oblikoval modni oblikovalec tunizijskih korenin Azzedine Alaia. Scenografija je delo Constance Guisset, oblikovanje luči pa Cecile Giovansili-Vissiere. Predstava Noči je nastala v produkciji Baleta Preljocaj.

Preljocaj, ki je v Parizu sprva študiral klasični balet, nato pa se je preusmeril na sodobni ples, sodeluje z umetniki, kot sta Enki Bilal in Goran Vejvoda. Njegove koreografije so v svoj redni repertoar uvrstili številni plesni ansambli, nemalo jih od Preljocaja naroča tudi avtorska dela, med njimi baletni sestav milanske Scale, Newyorški balet in baletni ansambel Pariške opere. Udejanja se tudi kot filmski ustvarjalec, snema kratke in celovečerne filme, so zapisali v Cankarjevem domu.

Na svoji umetniški poti je bil Preljocaj odlikovan s številnimi priznanji, med drugimi mu je francosko Ministrstvo za kulturo leta 1992 podelilo veliko državno odlikovanje za ples, leta 1995 je za koreografijo Le Parc prejel Benoisovo nagrado za ples, za Sneguljčico leta 2009 pa kristalni globus. Je prejemnik nazivov častnik reda umetnosti in književnosti ter vitez častne legije, maja 2006 pa je bil imenovan za častnika reda za zasluge.

Francoski koreograf je svojo plesno skupino ustanovil leta 1984. Balet Preljocaj in njegovih 24 stalnih plesalcev od leta 2006 domuje v Črnem paviljonu v Aix-en-Provenceu, prizorišču, v celoti namenjenemu plesu, katerega umetniški vodja je prav Preljocaj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cankarjevem-domu-gostovanje-baleta-preljocaj-s-predstavo-noci