V LGL na oder postavili predstavo Ampak to nima nobene zveze s Proustom

Avtor: STA

V Kulturnici Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bodo drevi premierno uprizorili predstavo Ampak to nima nobene zveze s Proustom režiserke Eve Nine Lampič. Uprizoritev, sestavljena iz improvizacijskih iger, se ukvarja z raziskovanjem in spodbujanjem gledalčeve domišljije in asociativne logike razmišljanja. Premiera bo ob 20. uri.


Foto: Arhiv Lutkovno gledališče Ljubljana

Igralci v svojih improvizacijah s kombinacijami gibov, besed in zvokov ponujajo različne kompozicije, ki vzpostavljajo in razstavljajo pomene, situacije in zgodbe. Gledalec je v predstavo vključen, saj ponujene besedne, gibalne in zvočne fragmente dopolnjuje s svojo domišljijo. Pri tem se mu zastavlja vrsta vprašanj, denimo kaj gledam, na kaj me to spominja, kaj vidim, kaj se dogaja, v kateri zgodbi sem in kdo so osebe pred mano.

"Predstava sestoji iz vrste improvizacijskih iger, njena zgodba pa se rojeva s kombiniranjem določenih gibov, zvokov, besed in drugih elementov," je povedala Lampič. Uprizoritev je nekakšen rebus, ki ga gledalec dopolni, pri tem pa ne gre, tako Lampič, za fizično, temveč intimno interakcijo med gledalcem in predstavo samo.

Idejna zasnova predstave izhaja iz režiserkinega zanimanja za "gledališče iz nič, gledališče brez dramske predloge in sporočila na eni ter impro-igro, živost in naključnost na drugi strani". Pri ustvarjanju predstave so mladi gledališčniki tako preučevali načine improvizacije in interakcije ter z igro samo razvijali material neke zgodbe, ki je brez začetka, jedra ali zaključka.

V predstavi Ampak to nima nobene zveze s Proustom igrajo Vid Klemenc, Anja Novak in Vesna Vončina. Dramaturginja je Simona Hamer, vizualna podoba je delo Danija Modreja. Zvok je oblikoval Beno Gec, luči Janko Oven, sceno je oblikoval Jernej Remše.

Uprizoritev je nastala v sklopu druge sezone projekta mladih gledaliških ustvarjalcev BiTeater. Ta je nastal na pobudo režiserja Borisa Kobala, letos pa se s svojimi deli predstavlja generacija 80. let.

Mladi gledališčniki so v sklopu letošnje izdaje projekta doslej uprizorili tri predstave: Zdravo predstavo Nike Bezeljak, Junaka našega časa Zale Sajko in Lov na podgane Jerneja Kobala. Letošnji BiTeater bo konec novembra sklenila predstava Hamletovanje, ki bo tematizirala Hamletov problem neodločnosti, režirala pa jo bo Tjaša Črnigoj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-na-oder-postavili-predstavo-ampak-to-nima-nobene-zveze-s-proustom