Performa in Platforma letos združeni v znamenju ranljivosti

Avtor: STA

Mariborska festivala Performa in Platforma sodobnega plesa sta letos združila moči. Skupaj so si njuni ustvarjalci zastavili vprašanje: "Ali je umetnost ranljiva v vsej svoji umetniški formi in koliko si dovoli biti ranljiv umetnik?".


Zelo dolgočasen komad / Foto: Paul Sixta

Festival Platforma / Performa bo potekal od srede do nedelje v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor in Plesne izbe Maribor na devetih prizoriščih.

Platforma sodobnega plesa letos že osmič zapovrstjo ponuja oder slovenskim in tujim ustvarjalcem, ki se, tudi v mednarodnem prostoru, ukvarjajo s sodobnim plesom. Festival sodobnih performativnih praks Performa pa pod svojo streho že 19 let združuje performanse z različnih nekonvencionalnih umetniških področij.

"Osredotočamo se na neinstitucionalne umetniške projekte, ki preizkušajo meje žanrov in iščejo nove izraznosti in sporočilnosti. Zanimajo nas avtorji, ki razvijajo specifičen in lasten jezik, tudi onkraj meja določenega medija, s svojimi stvaritvami pa so prisotni tudi v mednarodnem prostoru," v sporočilu za javnost poudarja umetniška vodja Performe Petra Kolmančič.

Platforma sodobnega plesa je tudi letos z mednarodnim programom in s poudarkom na profesionalni plesni sceni. Omogoča predstavitev domačih in tujih ustvarjalcev na področju sodobne plesne umetnosti. "Na letošnjem festivalu napovedujemo tudi dve premieri, obe bosta na odru Lutkovnega gledališča Maribor. Predstava z naslovom Zelo dolgočasen komad /Very boring piece je plesni projekt z mednarodno zasedbo v koreografiji Cristine Planas Leitao in Jasmine Križaj. Nova garda pleše pa je nova predstava v produkciji Plesne izbe Maribor," je dodala umetniška vodja Platforme sodobnega plesa Mojca Kasjak. "Kot selektorica sem poskušala slediti in ohraniti festivalske stalnice. To so: Serija 'performativnih predavanj',  ki jih pripravljata že 4. leto Miha Horvat in Katarina Stegnar. Omenjena serija reflektira delo lastne generacije, pa VideoPerforma, s katero tudi otvarjamo oba festivala. V letošnji izbor smo umestili dve video deli in sicer: nizozemski režiser Boudewijn Koole se bo predstavil z delom V zraku / Off Ground, Diego Agulló in Dmitry Paranyushkin pa z delom Kavsalni pakt: Misija Frankfurt / The Humping Pact: Frankfurt Mission.Tokrat manj umetniških del, a zaradi tega nič manj zanimiva." Iz Avstrije prihaja še tandem nadaproductions (koreografinja Amanda Piña in vizualni umetnik ter filmski režiser Daniel Zimmermann) s predstavo Mi, ki bo v petek zvečer na Štuk-u.

Združitev obeh festivalov pod eno streho je po besedah Mojce Kasjak posledica preteklega uspešnega sodelovanja Plesne izbe Maribor in MKC Maribor. "Sodobni ples in performativna odrska umetnost se v svojem bistvu tako in drugače prepletata. Meje med tem, kaj je sodobna plesna predstava in kaj je tipični performans, so vedno bolj zabrisane," meni.

Letošnji uvod v festivalsko dogajanje bo sredina javna razprava v Vetrinjskem dvoru o spreminjajočih pogojih dela in umetniški produkciji, na kateri bodo svoje poglede predstavili plesalci, koreografi, performerji in teoretiki, med njimi Matjaž Farič, Nina Meško, Snježana Premuš, Cristina Planas Leitao in Simon Wehrli.

Že dan pred uradnim odprtjem bodo v klubu KGB izvedli glasbeni performans ABCDE_F v režiji Saške Rakef in Jasmine Založnik. Uradno pa se bo festival pričel z VideoPerformo v sredo ob 18. uri v galeriji Media Nox.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/performa-in-platforma-letos-zdruzeni-v-znamenju-ranljivosti