Rhiannon Newton: Asemblaža za eno telo

Avtor: Nagib na oder

V Maribor prihaja avstralska sodobna plesalka Rhiannon Newton, ki se bo s plesnim projektom Asemblaža za eno telo v okviru prve sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder” na Malem odru Narodnega doma predstavila 2. oktobra 2014.


Foto: Arhiv Rhiannon Newton

Po uspešni septembrski otvoritvi 1. sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder, ki jo je ovekovečila razprodana predstava Zapiranje ljubezni ljubljanskega Mini teatra, Nagib na oder nadaljuje svojo sezono rednega prikazovanja sodobnih uprizoritvenih umetnosti s predstavo avstralske plesalke Rhiannon Newton.

Rhiannon Newton je bila lansko leto udeleženka mednarodne umetniške izmenjave med Avstralijo, Hrvaško in Slovenijo, ki je nastala med producenti Britt Guy (samostojno producentko iz Avstralije), Petro Hazabent (vodjo programa Nagib na oder) ter Zvonimirjem Dobrovićem (vodjo programa hrvaške Perforacije) v okviru IETM mreže. Letos se Rhiannon vrača v Slovenijo s projektom Asemblaža za eno telo, v katerem se ukvarja z vlogo ponavljanja v plesu.

Avtorica v projektu Asemblaža za eno telo raziskuje, kako gib komunicira z občinstvom, kako gradi podobe, udejanja čustva, ob enem pa skupaj s Kyanom Tanom, ki v performansu skrbi za zvok, prikazuje žive sisteme za konstrukcijo koreografskih asemblaž.

Rhiannon Newton je doštudirala ples in fotografske medije na WA Academy of Performing Arts, pripravništvo je nadaljevala na Anouk Van Diyk v Amsterdamu, sodelovala je z raznoraznimi umetniki s celega sveta, med drugim tudi s slovenskemu občinstvu poznanim Janom Fabrom, Odelyo Kupperberg, Ruby Elderman in Chrisie Parrott. Rhiannon trenutno živi in deluje v Sydneyu v Avstraliji.

Projekt Asemblaža za eno telo je bil premierno predstavljen avgusta 2014 v gledališču Syliva Sterli v Melbournu, kjer je s strani publike prejel izjemno pozitivne odzive in kritike. Sicer je Asemblaža za eno telo del večjega koreograskega projekta Bodied Assemblies, ki ga je Rhiannon začela razvijati leta 2012 v New Yorku v okviru raziskovalne rezidence.

Poleg slabo uro trajajoče predstave Asemblaža za eno telo, ki jo bo moč videti v četrtek, 2. oktobra, na Malem odru Narodnega doma, bo Rhiannon Newton ponudila tudi dvodnevne plesno delavnico (4.-5. oktober) za vse zaintresirane, ki jo bo v sodelovanju s Kulturnim društvom Center plesa organiziralo Društvo Nagib. Četrtkovi predstavi Asemblaža za eno telo bo sledil pogovor z ustvarjalci in prvim solistom mariborskega baleta Antonom Bogovom.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/rhiannon-newton-asemblaza-za-eno-telo