Festival Mesto žensk v jubilejni izdaji o taktikah preživetja

Avtor: STA

V Ljubljani bo od 2. do 12. oktobra potekal jubilejni, 20. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk. Pod naslovom Taktike preživetja bo ponudil 35 dogodkov. Že pred uradnim odprtjem je včeraj v Cankarjevem domu (CD) potekala okrogla miza z naslovom 20 let kasneje.


Uršula Cetinski / foto: Tamino Petelinšek STA

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci spomnila Uršula Cetinski, ki je sodelovala pri pripravi prvega festivala Mesto žensk, je prva izdaja potekala leta 1995 na pobudo Urada za ženske pravice, ki ga je takrat vodila Vera Kozmik. Kot je dejala, je bil prvi festival mednarodno izjemno odmeven dogodek, o njem so pisali evropski, ameriški in latinoameriški mediji, imel pa je tudi največji proračun.

Vendar pa festivala slovenska kulturna politika ni prepoznala kot dogodka, pomembnega za Slovenijo, zato se že od druge izdaje naprej sooča s finančnimi težavami, zaradi česar v organizacijskem smislu nikoli ni mogel prerasti v festival večjega formata.

Mesto žensk, ki že dve desetletji ponuja pomembne stvaritve na področju sodobne umetnosti, je po njenih besedah po prvi izdaji vzbudil tudi veliko jeze v slovenskem javnem in medijskem prostoru. Seksistični članki so pokazali, da borba za enakost med spoloma obstaja, vendar se o njej tedaj ni govorilo, vedno manj pa se govori tudi danes, ko seksizem v medijskem in javnem prostoru narašča. Festival pripravljajo ženske in moški skupaj, enake možnosti pa se po njenih besedah lahko dosežejo le kot skupen cilj in ne samo cilj enega od spolov.

Na zgodovino festivala so pogledale tudi udeleženke popoldanske okrogle mize v dvorani Lili Novy v CD. Na njej so poleg Uršule Cetinski sodelovale še Kozmik, Darja Zaviršek in Mirjam Milharčič Hladnik, moderatorka je bila Vesna Leskošek.

Letošnji festival bo na področju uprizoritvenih umetnosti ponudil več premier. Otvoritvena predstava Nora Gregor - skriti kontinenti spomina, ki je nastala v koprodukciji SNG Nova Gorica, Slovenskega mladinskega gledališča iz Ljubljane, Schauspielhaus Graz iz Gradca in gledališča Il Rossetti iz Trsta, bo po novogoriški doživela še ljubljansko premiero.

Premiero bodo doživeli še glasbeni performans ABCDE_F Saše Rakef in Jasmine Založnik, performans Nataše Živkovič Zavoljo očeta in besedni solo Drugič Simone Semenič.

Performansu, ki ima na festivalu že vsa leta pomembno mesto, bo posvečen večer v Stari mestni elektrarni, na katerem se bodo predstavili Liad Hussein Kantrowicz, Elena Molinaro ter Alexis O'Hara in Stephen Lawson.

V Slovenski kinoteki bosta potekali projekciji filmov po izboru Marine Gržinić - Zakaj je Afrika preklela Evropo? in Telo, identiteta, državljanske pravice, ki jima bo sledil pogovor. V glasbenem delu festivala bo med drugim nastopila portugalska pevka Lula Pena, razstava Raz(u)meščenost, ki jo bodo 3. oktobra odprli v Galeriji Škuc, pa se bo osredotočala na dela palestinskih umetnic Raede Saadeh in Larisse Sansour.

Kot uvertura v letošnje Mesto žensk v Slovenski kinoteki že potekajo projekcije filmov ustvarjalk, ki v ospredje svojega zanimanja postavljajo žensko. Zadnja bo na sporedu v petek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-mesto-zensk-v-jubilejni-izdaji-o-taktikah-prezivetja