S koprodukcijsko predstavo se Nora Gregor vrača v življenje

Avtor: STA

S prvo premierno predstavo letošnje sezone Noro Gregor - skriti kontinent spomina postavljajo v četrtek na novogoriški gledališko oder projekt dveh slovenskih, italijanskega in avstrijskega gledališča. Igralka Nora Gregor, ki jo poskušajo obuditi iz pozabe, je s svojo življenjsko usodo povezovala tri narode in s predstavo dobiva trajen spomenik.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Nora Gregor je zgodba o znani, priljubljeni, a na koncu pozabljeni gledališki in filmski igralki, ki se je rodila v Gorici, od koder je njeno družino pregnala prva svetovna vojna, ko je imela igralka 14 let. Življenje, ki igralki ni prizanašalo, jo je najprej zaneslo v Avstrijo, od tu pa jo je zaradi ljubezni in poroke pot vodila v Francijo in kasneje v Argentino in Čile.

Predstava Nora Gregor je sodobna zgodba o preteklosti in vplivih preteklih odločitev na sedanjost, je o predstavi povedala avtorica in režiserka predstave Neda Bric Rusjan. Po predlogu za predstavo pred tremi leti je avtorica začela z raziskovanjem, ki jo je pripeljalo do Igorja Devetaka in Kinoateljeja iz Gorice, ki so igralkino zgodbo raziskovali že več kot 15 let.

"Želela sem povezati vanjo tri narode, saj se je tudi Nora Gregor gibala v teh krogih. Predstava je zato trijezična, vanjo sem vključila slovenske, italijanske in avstrijske igralce," je povedala Bric Rusjan.

Predstava Nora Gregor se prepleta s filmskimi vložki, vse besedilo pa je podpisano v drugih dveh jezikih. Premiere bodo poleg Nove Gorice tudi v Mladinskem gledališču v Ljubljani 2. oktobra, marca 2015 v Trstu in maja 2015 v Gradcu.

Premierno predstavo bo spremljala tudi razstava z nekaterimi multimedijskimi vložki ter fotografijami, ki niso bile še nikjer objavljene ali predstavljene, saj spadajo v zasebne zbirke sorodnikov velike igralke. Razstava "Nora, du bist ein Engel!" bo v SNG Nova Gorica odprtja v foyerju gledališča na dan premiere. Avtor razstave je Igor Devetak, pripravljajo pa jo Kinoatelje Gorica, Zavod Kinoatelje Šmihel, SNG Nova Gorica in Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici. Razstava bo v SNG Nova Gorica na ogled do 2. oktobra in med 8. in 25. oktobrom.

Predstavo so poleg avtorice in režiserke Nede Rusjan Bric ustvarili še strokovna sodelavca Igor Devetak in Christine Casapicola, avtorica videa in filma je Pila Rusjan, dramaturgi Tomaž Toporišič, Christian Mayer in Ana Kržišnik, avtor glasbe Milko Lazar, koreograf Ivan Peternelj, scenografa Rene Rusjan in Boštjan Potokar, kostumografinja Nataša Recer in lektorja Srečko Fišer in Christian Mayer, prevajalki pa Marinka Počkaj in Tesa Drev.

V vlogi Nore Gregor se bo predstavila Helena Peršuh, ostale vloge pa so oblikovali Dario Varga, Robert Prebil, Marjuta Slamič, Gorazd Jakomini, Ivan Godnič, Peter Harl, Lučka Počkaj, Alessandro Mizzi, Gerhard Balluch, Franz Solar in Silvana Rabitsch.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-koprodukcijsko-predstavo-se-nora-gregor-vraca-v-zivljenje