Wedekindova Lulu v režiji Diega de Bree

Avtor: STA

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek odprla sezono s premiero monstruozne tragedije Franka Wedekinda Lulu v režiji Diega de Bree. V naslovni vlogi bo nastopila nova članica ansambla mariborske Drame Nika Rozman.


Foto: Damjan Švarc

Kultna drama Franka Wedekinda (1864-1918) še danes, 120 let po svojem nastanku, z obravnavo seksualnosti in nasilja razvnema občinstvo, ki se težko sooča s tovrstno tematiko. Njegova Lulu navdušuje s svojo prvinskostjo, vitalnostjo, nezajezljivo erotično privlačnostjo, naravno inteligenco in skrivnostnostjo. Pooseblja divjo naravo v vsej lepoti in grozoti, poudarjajo v SNG Maribor.

Režijo peklenske tragedije človeške psihopatologije spolnega življenja, ki za sabo razkriva vso bedo človeka in temne strani njegovega bivanja, podpisuje umetniški direktor Drame SNG Maribor Diego de Brea. Podzemlje, ki ga odpira, ima nepredstavljivo število peklenskih krogov in morda je najveličastnejše hudičevo delo prav v tem, da jim ni videti konca.

Naslovno vlogo bo odigrala nova članica Drame SNG Maribor Nika Rozman, ki bo po napovedih SNG Maribor očarala s svojo veličastno odrsko prezenco, zavidljivo igralsko inteligenco in izjemnim odrskim občutkom. V vlogi cirkuškega akrobata Rodriga bo nastopil novi član ansambla Jurij Drevenšek.

Igrajo še Peter Boštjančič, Vladimir Vlaškalić, Davor Herga, Kristijan Ostanek, Matevž Biber, Ivica Knez ter gosta Aleš Valič in Tadej Pišek. Dramo je prevedla Erika Vouk, prolog Tina Mahkota. Dramaturginja je Maja Borin, idejno zasnovo scenografije in oblikovanje svetlobe podpisuje Diego de Brea, kostumografka pa je Simona Toš.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/wedekindova-lulu-v-reziji-diega-de-bree