V Srbiji vse nared za 48. festival Bitef

Avtor: STA

V Beogradu se je v soboto, 20. septembra, začel 48. mednarodni gledališki festivala Bitef. Na festivalu bo tekmovalo 13 predstav, iz Slovenije ljubljanska Drama s predstavo Ponorela lokomotiva Stanislawa Ignacyja Witkiewicza v režiji Jerneja Lorencija in koprodukcija Grobnica za Borisa Davidoviča v režiji Ivice Buljana. Bitef se bo sklenil 30. septembra.


Grobnica za Borisa Davidoviča / Foto: Toni Soprano

Slogan 48. Bitefa je Preteklost je zdaj. Osnovno izhodišče za letošnji izbor predstav je stoletnica izbruha prve svetovne vojne, pa tudi razmišljanje o vplivu in prisotnosti preteklosti v naših življenjih. Na stoletnico velike morije se po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug navezuje več uprizoritev.

Predstave je izbrala Anja Suša. Kot piše na uradni spletni strani, bo prvi na sporedu hrvaški glasbeno-gledališki performans A gde je revolucija stoko? režiserja Boruta Šeparovića. Na programu so še (A)polonia režiserja Kžištofa Varlikovskega (Poljska), Naš razred Jane Ros (Litva), Past is present Korine Majer (Švica), Bojno polje sećanja 1914/2014 Hansa-Vernerja Krezingerja (Nemčija) in Aleksandra Zec Oliverja Frljića (Hrvaška).

V izboru so tudi koprodukcija Mini teatra iz Ljubljane, Hartefekta in Bitef Teatra iz Beograda, Novog Kazališta iz Zagreba in festivala Zadar snova Grobnica za Borisa Davidoviča v režiji Ivice Buljana, domači predstavi po dramah Zmajeubice Milene Marković in Mali mi je ovaj grob Biljane Srbljanović, predstava Neoplanta režiserja Andraša Urbana ter scensko-teoretski projekt Communitas na ispitu Ane Vujanović in Saše Asentića. Ob zaključku festivala pa bo v Jugoslovanskem dramskem gledališču gostovala nemška predstava Front v postavitvi flamskega režiserja Luka Persevala.

Ocenjevalni žiriji bo predsedovala režiserka iz Izraela Lila Deker-Avneri. Člani so scenografka in kostumografka s Švedske Ula Kasius, gledališki kritik s Poljske Vitold Mrožek ter režiserka Ana Tomović in dramaturg Periša Perišić iz Srbije. Podelili bodo veliko nagrado za najboljšo predstavo, poimenovano po režiserki in ustanoviteljici Bitefa Miri Trailović, ter posebno nagrado, je še poročal Tanjug.

Predstavam bodo tudi letos sledili pogovori z ustvarjalci, v spremljevalnem delu pa bo mogoče videti tudi filme, ki obravnavajo različne poglede na fenomene, ki so zaznamovali 20. stoletje.

Povezava: uradna stran festivala 48. Bitef


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-srbiji-vse-nared-za-48-festival-bitef