Večerovo nagrado prejme Branko Završan

Avtor: SLG Celje, STA

Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2013/2014 je prejel Branko Završan za vlogo Režiserja v predstavi Thorntona Wilderja Naše mesto v režiji Matjaža Zupančiča. Završan po besedah žirije v igri prevzema režiserjeve naloge tako zanesljivo in pomirjujoče, kot da bi že stoletja opravljal to delo. Nagrado so mu podelili v petek v SLG Celje.


Branko Završan / Foto: Uroš Hočevar, Arhiv SLG Celje

Iz utemeljitve:
"V vlogi Režiserja Branko Završan seže tudi na druga polja gledališke umetnosti: v razvrščanju dogodkov na odru se pokaže njegov izjemen občutek za prostor; ko določa mizansceno, je v ospredju njegov talent, ki se kaže v obvladovanju giba. Četudi je v Našem mestu njegova vloga daleč od razgibanosti in atraktivnosti, je pri njem čutiti in videti telesno eleganco, skladno gibanje in rahločutne premike. Izvrstna dikcija je prepričljiva do te mere, da gledalec ni samo pozoren poslušalec, marveč tudi permanenten opazovalec, ki ga Završan – kot trdi časopisna kritika – mirno in mehko vodi iz prizora v prizor."

V obrazložitvi nagrade je zapisano še: "Završanu je vloga pisana na kožo, še več, on nastavlja svojo kožo in telo, da bi z njima pisal fantastično zgodbo drugih, da dogodki na odru ne bi bili samo bežen trenutek, temveč stvarnost z dolgim rokom trajanja. Ko Završan usmerja dogajanje, ko ustavlja pogovor drugih, ko jim spet daje besedo, odkrije nekaj novih registrov svoje nadarjenosti. Ta se skriva v plasteh: če je na površju osebna in suverena, je v globini spokojna, mirna, natančna in pristna." Nagrado so Završanu podelili na premieri drame Felicie Zeller z naslovom Kaspar Hauser morje hiš v režiji Janeza Pipana, ki je odprla sezono SLG Celje.

Nagrajenec je v intervjuju za sobotno prilogo Večera med drugim dejal, da je prostor eden od gledaliških parametrov, ki ga zelo zanimajo, gib prav tako. "Navsezadnje sem v Našem mestu oblikoval tudi gib ansambla, ne le igral", je pojasnil.

Po njegovem mnenju mora biti vedno v središču predstava in ne vloga. "Delam predstavo, vloga je sekundarna in mislim, da to mora biti imperativ za vse, ki delamo gledališče. Nikakor ne postavljati svoje funkcije v prvi plan," je opozoril.

Njegova vloga v Wilderjevi predstavi ima po njegovih besedah "neko specifiko, predstavi daje osnovni tonus, konstantno daje inpute za nove prizore, ki jih odpira".

Završan je dramski in filmski igralec. Po končani ljubljanski AGRFT se je izpopolnjeval na pariški šoli L'Ecole Internationale du Theatre, Mime et Mouvement Jacques Lecoq. V Parizu je deset let tudi živel in ustvarjal. Nastopil je v vrsti filmov, ki so prejeli priznane nagrade, kot so cannska zlata palma, beneški lev, berlinski medved in ameriški oskar. Lani je zaigral v filmu Alberta Fasule Tir o življenju tovornjakarja, ki je prejel nagrado za najboljši film po izboru žirije lanskega rimskega mednarodnega festivala. Trenutno je zaposlen v Slovenskem ljudskem gledališču Celje.

Večerovo nagrado je podelila žirija v sestavi Zdenko Kodrič (predsednik), Ivanka Mežan in Alja Predan. Nagrado so prvič podelili leta 2010, ko jo je prejela igralka Pia Zemljič. Lani jo je prejel Andrej Murenc.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vecerovo-nagrado-prejme-branko-zavrsan