Delavnica oblikovanja gledališke svetlobe

Avtor: Gledališče Glej

Gledališče Glej v mesecu novembru vabi na začetno in nadaljevalno delavnico oblikovanja gledališke svetlobe pod mentorstvom Davorja Balenta in Erica Deana Scotta.


Oblikovanje svetlobe

Oblikovanje svetlobe je veda in umetnost o načrtovanju osvetljevanja interierjev ali eksterierjev v skladu s tehničnimi, estetskimi in psihološkimi zahtevami. Tako ima prav svetloba odločilno vlogo pri gradnji kompozicije in atmosfere v predstavi, kot tudi pri določanju časa, prostorski umestitvi, ipd.

Udeleženci se bodo seznanili s potekom svetlobnega oblikovanja od ideje do praktične izvedbe, z zapisom luči, izdelavo tehnične dokumentacije in postprodukcijo. Spoznali bodo različne tipe svetil, pozicijo in njihovo uporabo. Obravnavali bodo različne funkcije in lastnosti svetlobe, mešanje barv in kako vplivajo na vtis in učinek prostora. Pod mentorstvo Davorja Balenta bodo udeleženci izbrali določen gledališki prizor in zanj izdelali primerno osvetlitev: najprej bodo preko analize vsebine prizora naredili dramaturško linijo osvetlitve, naredili svetlobni plan ter na odru tudi praktično postavitev.

Delavnica bo potekala 11. in 12. oktobra 2014 od 10. do 17. ure v Gledališču Glej v Ljubljani.

Cena delavnice (z vklj. DDV): 60,00 EUR
Rok prijave: ponedeljek, 6. oktober 2014.

***

Oblikovanje svetlobe - gledališka predstava (nadaljevalna delavnica)

Delavnica je namenjena udeležencem, ki so že opravili začetno delavnico oblikovanja svetlobe v tem ali preteklih letih) oz. imajo z oblikovanjem svetlobe že določene izkušnje in bi svoje delo radi nadgradili s praktično izkušnjo. V nadaljevalni delavnici bodo udeleženci kot oblikovalci svetlobe sodelovali pri nastajanju predstave Distortion Taco, ki pod režijskim vodstvom Erica Deana Scotta nastaja v Gledališču Glej v Ljubljani. Udeleženci bodo preko pogovorov z režiserjem in celotno ustvarjalno ekipo ter ogledov vaj pripravili svetlobni koncept, ga uskladili z režiserjem ter pripravili svetlobni plan.

Drugi del delavnice bo povsem praktične narave. Udeleženci bodo postavili luči za vsak prizor predstave. Tako bodo postali avtorji svetlobnega koncepta in izvedbe pri konkretni predstavi. Možnost komunikacije z režiserjem in ostalimi ustvarjalci predstave ter osvetljevanje vsebinsko celostne predstave bo za udeležence vsekakor neprecenljiva izkušnja.

Termin: delavnica bo potekala 8. in 9. novembra 2014, od 10. do 17. ure (ogled vaje, razgovor z ustvarjalci, izdelovanje koncepta svetlobe) ter 15. in 16. novembra od 17. – 24. ure (postavljanje luči). Udeleženci bodo dobili tudi datumski razpored vaj za predstavo, katerih se bodo lahko po želji udeleževali tudi izven termina delavnice. Premiera predstave Distorsion Taco (na katero bodo udeleženci kot avtorji seveda vabljeni) bo 21. novembra 2014 ob 20. uri v Gledališču Glej Ljubljana.

Cena delavnice (z DDV): 100,00 EUR
Rok prijave: ponedeljek, 3. november 2014.

***

O mentorjih:

DAVOR BALENT je kariero oblikovalca svetlobe pričel v SNG Drama v Ljubljani. Od leta 2001 deluje kot samozaposleni na področju kulture. Sodeloval je na mnogih institucionalnih in neodvisnih projektih prepoznavnih slovenskih in tujih režiserjev ter koreografov (Dušan Jovanovič, Dragan Živadinov, Edvard Miller, Mateja Koležnik, Boris Cavazza, Rosana Hribar, Gregor Luštek, Milan Tomašik, Andreja Rauch in Yasmine Hugonet). Kot mentor delavnic oblikovanja svetlobe je aktiven od leta 1997. Je dober poznavalec celotnega področja gledališke tehnologije, saj se pogosto angažira tudi kot tehnični vodja in tehnični koordinator uprizoritev in festivalov .

ERIC DEAN SCOTT je igralec, režiser in dramatik. Diplomiral je na Univerzi v New Yorku (NYU, Experimental Theater Wing) iz fizičnega in eksperimentalnega gledališča. Od leta 1991 ustvarja v različnih eksperimentalnih gledališčih v New Yorku. Je član večih gledaliških skupin:  Gorilla Repertory Theater Company, International WOW Company, The Faux-Real Theater Company, WaxFactory idr. V svojem delu kombinira eksperimentalne tehnike s tradicionalnim načinom pripovedovanja gledališke zgodbe. V Sloveniji ga poznamo kot režiserja predstave Teater za ptice (Zavod Emanat, Špnaski borci 2010), ter igralca v predstavah Marzipan or Plexi (Marijs Boulogne, Stara Elektrarna 2009) ter v svojem mono performansu Tales from bordertown.

Informacije in prijave za delavnice: JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana.
Najmanjše število prijav: 10. V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice.
Kontaktni osebi: tel.: 01 24 10 511 (Matjaž Šmalc), 01 24 10 523 (Franci Cotman)
E-mail: matjaz.smalc@jskd.si, franci.cotman@jskd.si

Prijavnice sprejemajo do zaključka posameznega prijavnega roka oz. do zapolnitve prostih mest. Prijavi obvezno priložite kratek opis vaših dosedanjih gledaliških izkušenj! Po prejemu prijavnice vam bodo poslali račun (in položnico). Prijava je veljavna šele po plačilu kotizacije!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/delavnica-oblikovanja-gledaliske-svetlobe