V Španskih borcih gledališki festival gluhih otrok in mladostnikov

Avtor: STA

V Španskih borcih se bo danes začel 15. gledališki festival gluhih otrok in mladostnikov Gledališče gledalce išče, ki ga prireja Društvo ustvarjalcev Taka Tuka. Festival je namenjen vrtčevskim in osnovnošolskim otrokom pa tudi dijakom, ki jim želijo predstaviti posebnosti gluhih. Predstave so večinoma neverbalne in tako razumljive tudi gluhim.


Foto: Tamas Tuza

Na letošnjem festivalu bodo prvič gostili tudi skupini iz tujine, in sicer gledališko skupino "slišečih" mladostnikov iz Češke in gledališko skupino Teatro de Sordos iz Mehike. Med slovenskimi nastopajočimi pa bodo mladi iz Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana, Dijaškega doma Bežigrad, Osnovne šole Danile Kumar, Jegličevega dijaškega doma ter Hiše otrok in umetnosti.

Program festivala, ki bo predstave ponudil v Centru kulture Španski borci, bo razdeljen v tri sklope. Ob 9. uri bo na sporedu sklop predstav, namenjen vrtčevskim otrokom in osnovnošolcem prve triade, ob 11. uri pa bo program namenjen učencem druge in tretje triade osnovne šole ter srednješolcem. Predstave ob 19. uri bodo na voljo za zunanje obiskovalce vseh starosti. Vstop na vse predstave je prost.

V sredo bodo ob 18. uri v prostorih Art centra na ulici Komenskega 9 v Ljubljani odprli razstavo Govoreče roke. Kot so sporočili z Društva ustvarjalcev Taka Tuka, se z obema prireditvama pridružujejo 70 milijonom gluhih, ki vsako leto tretjo soboto v mesecu septembru praznujejo mednarodni dan gluhih. Tega je leta 1958 razglasila Svetovna federacija gluhih.

Festival in razstava sta del projekta Get Ahead/Stopimo naprej, ki ga sofinancirata Mestna občina Ljubljana in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, nekaj dobijo tudi evropskih sredstev.

V Društvu ustvarjalcev Taka Tuka s pomočjo gledališke pedagogike, ki jo dopolnjujejo z ostalimi zvrstmi umetnosti, skrbijo za čustveni in osebnostni razvoj ter pozitivno samopodobo gluhih otrok. Znotraj društva delujeta dve gledališki skupini, v katerih skupaj nastopajo gluhi, naglušni in slišeči mladostniki.

Vsako leto v sodelovanju z Zavodom za gluhe in naglušne v Ljubljani organizirajo gledališki festival gluhih otrok in mladostnikov Gledališče gledalce išče. Z njim želimo slišeče mladostnike poučiti o osnovnih načelih komunikacije z gluhimi in jim predstaviti njihovo gledališko ustvarjanje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-spanskih-borcih-gledaliski-festival-gluhih-otrok-in-mladostnikov