Zborovanje ptic na 22. mednarodnem festivalu Divadlo v Plznu

Avtor: SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je na 22. mednarodnem festivalu Divadlo Plzen na Češkem nastopila s poetično dramo Farida ud-Dina Attarja, Jean-Clauda Carrièra in Petra Brooka Zborovanje ptic v režiji Jerneja Lorencija. Nastopili so Eva Kraš, Mateja Pucko, Mirjana Šajinović, Zvezdana Novaković k. g., Matevž Biber, Davor Herga, Branko Jordan k. g., Viktor Meglič, Matija Stipanič, Vladimir Vlaškalić.


Foto: Tiberiu Marta

Mednarodni festival Divadlo Plzeň je eden najprestižnejših mednarodnih gledaliških festivalov na Češkem. Raznolik program sestavljajo tako spektakularne kot komorne uprizoritve tradicionalnih in eksperimentalnih gledališč. Program sestavljajo različni žanri – od drame, gibalnega teatra do lutk in drugih oblik gledališča.

O Zborovanju ptic

Farid ud-Din Attar, perzijski pesnik iz 12. stoletja, je iz stare sufijske zgodbe o pticah ustvaril eno najlepših alegoričnih pesnitev v verzih Manteq Al-Teyr (Zborovanje ptic) o iskanju resnice življenja in minevanja. Francoski pisatelj Jean-Claude Carrière je tekst predelal v gledališko igro, ki so jo v režiji Petra Brooka leta 1979 igrali na festivalu v Avignonu in pozneje uspešno tudi drugod.

Ptice (simbol človeške duše) se po nagovoru Smrdokavre odločijo, da bodo poiskale mitskega ptiča Simorgha, skrivnostno bitje, ki naj bi bil del vidnega kot tudi nevidnega sveta. Na poti skozi puščavo zemeljskih izkušenj neodločno begajo, se srečajo s tistimi, ki so že pred njimi zašle, se ustavile, odnehale ali se preprosto želele vrniti v svoj stari svet. Poleg nevarnosti tako doživljajo še stisko lastne neodločenosti: napredovati, premagati prepreke, preiti nemogoče ali se vrniti v znano. Ob spoznanju, da so še vedno na istem mestu, se zlijejo s to svetlobo, ki je začetek in konec vsega. Gre pravzaprav za le navidezno, nekakšno negibno potovanje v lastno notranjost, kjer je pogosto treba plačati visoko ceno, da smo se sposobni soočiti sami s seboj, prepoznati svoje »sence« (zavezanost zemeljskemu, zaslepljenosti, okvire uma) in da zaživimo s svetlobo v sebi, ki nam je bila podeljena in je naša prvinska popolna podoba, naša čista esenca.

Besedilo je prevedla Danica Geršak, scenograf je Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, glasbo je prispeval Branko Rožman, asistent režiserja in koreograf je Gregor Luštek, oblikovalca svetlobe sta Jernej Lorenci in Branko Hojnik, lektor Janez Bostič, oblikovalka maske Mirjana Djordjević.


Povezava: Festival Divadlo


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zborovanje-ptic-na-22-mednarodnem-festivalu-divadlo-v-plznu