Mariborske lutke po zagotovilu župana jeseni zagotovo v Minoritih

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Maribor bo v obnovljenem minoritskem samostanu zaživelo jeseni, je zagotovil mariborski župan Franc Kangler.


foto STA

V to je prepričana tudi direktorica gledališča Mojca Redjko, ki za oktober 2010 napoveduje dve otvoritveni premieri, "ki bosta pokazali vse zmožnosti tako nove ekipe kot novega prostora".

Na mariborski občini še vedno računajo, da se bo lutkovno gledališče selilo v nove prostore septembra, kot je bilo sprva načrtovano. Gradbena dela naj bi se končala junija, avgusta naj bi opravili vse potrebne tehnične preglede, obratovalno dovoljenje pa pričakujejo septembra.

Kot je na novinarski konferenci, ki je potekala v sredo, 24. februarja v Mariboru povedal župan, bo lutkovno gledališče igralo ključno vlogo v projektu Evropska prestolnica kulture 2012, ki bo osredotočen na brežino reke Drave, kjer se novi prostori gledališča tudi nahajajo. "Računamo, da bo vlada v najkrajšem možnem času našla tista sredstva, ki so potrebna za izpeljavo projekta EPK," je poudaril.

Novi prostori bodo za Lutkovno gledališče Maribor po besedah direktorice Redjkove pomenili velik preskok, saj to ne bo več majhno, ampak srednje veliko gledališče, kar pomeni več predstav, več premier, več kulturnih vsebin. Veselijo se predvsem dveh odrov, pri čemer bo veliki služil razkošnejšim predstavam, ki jih doslej v štajerski prestolnici zaradi infrastrukturnih težav niso mogli uprizarjati.

Po novem bodo poleg predstav za otroke nudili še predstave za odrasle, med drugim pa bodo imeli še Muzej lutk, razstave, stanovanja za gostujoče umetnike, kavarno in slaščičarno. Moto prve sezone v novi hiši, to je 2010-2011, bo Preteklost se srečuje s sedanjostjo, pri čemer bodo poskušali na različne načine predstaviti kombinacijo "stare in nove" zgodbe mariborskih lutk.

V obnovljenem kompleksu z nekaj manj kot 2500 kvadratnimi metri uporabnih površin bo po napovedih letno izvedenih pet premier, šestnajst obnovljenih predstav iz prejšnjih sezon, ena uprizoritev v lutkovnem studiu, 39 gostovanj drugih gledališč, deset razstav in festival Poletni lutkovni pristan.

Investicija je vredna 14,2 milijona evrov, pri čemer del sredstev prihaja iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, ostalo pa naj bi pokrila mariborska občina in ministrstvo za kulturo. Od slednjega v Mariboru pričakujejo tudi, da bo zaradi večjega obsega gledališča povečalo sredstva, ki jih letno namenja lutkovnemu gledališču, vendar na ministrstvu tega po besedah direktorja občinskega urada za kulturo in mladino Aleša Novaka še niso prepoznali.

Obnova nekdanjega minoritskega samostana na Lentu in izgradnja lutkovnega gledališča v njem se je pričela leta 2007, a se je v zadnjem času zataknilo pri financiranju, med drugim s strani ministrstva za kulturo. To na primer januarja letos ni odobrilo sofinanciranja obnove minoritske cerkve in zunanjega avditorija minoritskega samostana, zato bo gledališče zaenkrat delovalo brez njiju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborske-lutke-po-zagotovilu-%C5%BEupana-jeseni-zagotovo-v-minoritih