Na novogoriškem gledališkem odru bo zaživel pravljični muzikal Čarovnik iz Oza

Avtor: STA

Na malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo v petek ob 18. uri zaživela prva predstava letošnje sezone - Čarovnik iz Oza. Pravljični muzikal, ki je bil prvotno namenjen mladim od 9. do 13. leta starosti, bo zanimiv tudi za odrasle, saj je režiser Miha Golob prepričan, da je to družinska predstava.


Fotografije z vaje. SNG Nova Gorica/Foto: Atelje Pavšič Zavadlav

Čarovnik iz Oza je bil kot gledališka predstava prvič postavljen na novogoriški oder že leta 1970. Tokrat je pripravljen na novo, dodani so predvsem koreografija, plesni gibi in glasba, tako da je iz gledališke predstave nastal muzikal.

"To je ambiciozen projekt za otroke, prinaša pa raziskovanje glasbenega gledališča," je na včerajšnji novinarski konferenci povedala umetniška vodja novogoriškega gledališča Martina Mrhar.

Po režiserjevih besedah vsebina, ki ostaja skorajda enaka kot v znani zgodbi, sledi zgodbi iz knjige in ne filma: "Znotraj dela smo iskali odgovore na vprašanja, kaj je res in kaj ne, kaj je resnica in kaj ne, kdo je človek in kdo ne."

Dramaturginja Tereza Gregorič pa je povedala, da so poskušali gledalcem približati čas odraščanja in čas iskanja, združiti njihovo vlogo pred več kot pol stoletja in danes, ko se dojema na drugačen način.

Znana fantastična pustolovska zgodba Čarovnik iz Oza spremlja deklico Dorotejo, ki se znajde v čarni deželi Oz, a se hoče kljub očarljivosti pravljične pokrajine vrniti domov. Skupaj s prijatelji, strašilom brez možganov, pločevinastim človekom brez srca ter levom brez poguma, se odpravi k slavnemu čarovniku, da bi jim uresničil želje. Pot ni le zabavna pustolovščina; je pot odraščanja, zaupanja vase ter iskanja odgovorov na temeljna življenjska vprašanja. Polna je preprek in ugank, ki jih morajo rešiti, a tudi prijateljstva, ljubezni in spoznanja.

Pri nastajanju pravljičnega muzikala je sodelovala številna igralska in spremljevalna ekipa. Glavna vloga je bila zaupana mladi sodelavki novogoriškega gledališča in stalni sodelavki Anuši Kodelja, ki so ji pri oblikovanju vloge pomagali starejši igralski kolegi. Na odru bodo ob njej nastopili še Jože Hrovat, Dušanka Ristić, Peter Harl, Matija Rupel, Medea Novak, Ana Facchini, Arna Hadžialjević in Blaž Valič.

Golob je tudi avtor priredbe, avtor songov je Jani Kovačič, avtor glasbe Boštjan Gombač, dramaturginja Tereza Gregorič, lektor Srečko Fišer, kostumografinja Jelena Proković, scenografija pa je bila zaupana Petri Veber. Kot koreografa sta sodelovala Nastja Bremec in Michal Rynia, kot oblikovalec svetlobe Samo Oblokar in kot oblikovalec zvoka Vladimir Hmeljak.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-novogoriskem-gledaliskem-odru-bo-zazivel-pravljicni-muzikal-carovnik-iz-oza