Rešitev prostorske problematike umetniških akademij z več lokacijami v centru

Avtor: STA/Tatjana Zemljič

Saga z reševanjem prostorske stiske treh umetniških akademij - AGRFT, ALUO in AG - se morda le bliža koncu. Potem ko je Univerza v Ljubljani projekt novogradnje treh akademij na Roški zamrznila, so začasno rešitev našli v selitvi akademij na več lokacij v mestu. Prva se je začela seliti AGRFT, in sicer na Trubarjevo 3.


Miran Zupanič / Foto: Tamino Petelinšek STA

Kot je povedal dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) Miran Zupanič, je univerza s predinvesticijskim elaboratom (Dokument identifikacije investicijskega projekta - DIIP s študijo prostorskih možnosti za projekt Rešitev prostorske problematike umetniških akademij Univerze v Ljubljani) preverila alternativne možnosti za rešitev prostorske problematike akademij v krajšem času. Elaborat, ki ga je 18. junija potrdil upravni odbor univerze, predvideva rešitev, ki bi stala okoli 61 milijonov evrov, kar je približno polovico manj od novogradnje na Roški.

Kot je poudaril, je univerza elaborat potrdila na najvišji ravni, v nadaljevanju pa bo ključna politična odločitev. "Nova vlada se bo morala do tega projekta opredeliti in če se ne bo opredelila pozitivno, bo prevzela neposredno odgovornost za to, da se razrešitev problema akademij ponovno umakne v nedoločeno prihodnost," je dejal.

AGRFT bo tako novo študijsko začela na treh lokacijah. Na Nazorjevi ohranjajo 762 kvadratnih metrov površin, kjer so v glavnem urejene gledališke vadnice. Omenjene prostore imajo od frančiškanskega samostana v najemu še za naslednji dve leti, približno 1000 kvadratnih metrov površin pa bodo 1. oktobra predali nazaj frančiškanom.

V stavbi na Trubarjevi 3, ki so jo najel za deset let, so pridobili 2200 kvadratnih površin, na Kvedrovi 9 pa imajo še do septembra 2016 v najemu približno 700 kvadratnih metov površin. Tako imajo na vseh treh lokacijah skupaj na razpolago okoli 3700 kvadratnih metrov površin.

Omenjeni elaborat predvideva odkup dveh stavb za potrebe AGRFT, stavbe na Trubarjevi 3, ki je v lasti Centra za gospodarsko svetovanje, in del veleblagovnice Metalka na Ajdovščini. Tako bi, kot je dejal Zupanič, pridobili dovolj prostorov v strogem središču mesta. V Metalki bi uredili akademsko gledališče, vadnice in filmsko-televizijski studio, na Trubarjevi pa bi bile predavalnice, kabineti, videoteka, knjižnica, arhiv, administracija.

Kot je še dejal, je elaborat pokazal, da je to najboljša rešitev. Uresničljiva je do leta 2020, je cenejša od novogradnje na Roški, poleg tega jih umešča v najstrožje središče mesta in to na razdalji, kjer lahko akademije med seboj sodelujejo in hkrati ohranijo vsaka svojo avtonomijo.

Seliti so se začeli 1. septembra, najprej knjižnico, arhiv in videoteko, saj je materiala veliko, poleg tega bodo, kot je pojasnil, v prostoru, kjer je bila doslej knjižnica, uredili še eno vadnico. Nedeljska akcija, ko so za selitev knjižnice organizirali živo verigo, po kateri so knjige potovale iz rok v roke, je potekala pod motom Na papirnatih avionih, z njo pa so želeli tudi na simbolen način povezati Nazorjevo in Trubarjevo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/resitev-prostorske-problematike-umetniskih-akademij-z-vec-lokacijami-v-centru