Simona Semenič na Norveškem in v New Yorku

Avtor: KD Integrali, STA

Ta mesec dva uspešna mednarodna projekta dramatičarke Simone Semenič.


Simona Semenič / Foto: Nada Žgank

Dramski tekst Simone Semenič 5. fantkov.si je 5. septembra doživel krstno uprizoritev v norveškem Drammnu, v gledališču Brageteatret v režiji Moqija Simona Trolina. Z Grumovo nagrado (2009) nagrajeni tekst o petih fantkih, ki si svoje popoldneve krajšajo z različnimi otroškimi igrami v zapuščeni hiši, je tako že sedmič uprizorjen v tujini; predstave iz Švedske, Bolgarije in Slovaške pa so gostovale tudi na kranjskem Tednu slovenske drame.

Simona Semenič pa se bo v tem mesecu kot avtorica, režiserka in performerka predstavila tudi v gledališču Dixon place v New Yorku in sicer s svojim večletnim avtorskim projektom 43 srečnih koncev, ki je bil prvič predstavljen leta 2010 v Ljubljani, leta 2012 pa v Beogradu. Pri njujorški različici projekta poleg ameriških umetnic sodeluje tudi Barbara Kapelj Osredkar, ki je s Simono sodelovala že pri projektu Kapelj in Semenič v sestavljanju (2012), uvrščenem v tekmovalni program 43. Tedna slovenske drame.

Projekt 43 srečnih koncev je nastajal skozi delavnico na temo srečnih koncev, pri njem pa sodelujejo ustvarjalci različnih profilov, ki skozi aktivno udeležbo soustvarjajo predstavo.

Projekt želi problematizirati način, kako se želi gledališče ohranjati pri življenju s tem, da poskuša fiksirati nekaj, česar se ne da, in sicer sam živi dogodek, namesto da bi vedno znova slavilo živost in življenje gledališča, poudarjajo v društvu.

Povezava: Predstava 5boys.com v Brageteatret


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/simona-semenic-na-norveskem-in-v-new-yorku