Na gledališkem festivalu v Zagrebu pet svetovnih uspešnic

Avtor: STA

Zagreb bo med 19. in 28. septembrom gostil 12. festival svetovnega gledališča, na katerem si bodo obiskovalci lahko ogledali pet predstav, ki sodijo v sam vrh sodobne svetovne gledališke produkcije. Predstava Ti si moja usoda (Ugrabitev Lukrecije) v režiji Angelice Liddell iz Španije bo na festivalu doživela svetovno premiero.


Zagreb

Festival bodo odprli v zagrebškem gledališču mladih (ZKM) s predstavo najbolj znanega dela francoskega avtorja Alfreda Jarryja Kralj Ubu. Uprizoritev je režiral Declan Donnellan, ki je eden od utemeljiteljev znane gledališke skupine Cheek by Jowl, ki bo predstavo uprizorila, piše na spletni strani festivala.

Oder hrvaškega narodnega gledališča (HNK) bo 21. in 22. septembra gostil belgijsko gledališko skupino Peeping Tom, ki bo nastopila s predstavo Oče v režiji Francka Chartiera. Gre za prvi del trilogije, ki govori o minevanju časa in staranju. Predstave skupine Peeping Tom po besedah organizatorjev veljajo za nepozabno gledališko doživetje.

Festival bo ponudil tudi predstavo t.i. političnega teatra. Avstralski Back to Back Theatre bo na prizorišču Travno v Novem Zagrebu med 24. in 26. septembrom trikrat uprizorilo večkrat nagrajeno predstavo Ganeš proti Tretjemu Reichu. Zgodba predstave v ospredje postavlja indijskega boga Ganeša, ki med drugo svetovno vojno potuje po Evropi in zahteva naj mu vrnejo svastiko, ki izhaja iz hinduistične tradicije. To so v Hitlerjevi Nemčiji zlorabili do te mere, da se je sprevrgla v osovraženi simbol nacizma - kljukasti križ.

Predstava Ti si moja usoda (Ugrabitev Lukrecije) bo premiero doživela 26. septembra v HNK. Koprodukcijsko predstavo o položaju žensk v sodobnem svetu bo odigral madridski Atra Bilis Teatro, ki ga je utemeljila prav Liddellova. Predstava se ukvarja z nasiljem nad ženskami skozi zgodbo o Rimljanki, ki je bila verna soproga etruščanskega generala. Potem ko jo je posilil sin etruščanskega tirana, je kljub razumevanju soproga storila samomor. Njena smrt je sprožila začetek vstaje proti tiranom.

Festival bo sklenila predstava münchenskega Residenz Theatra Grenke solze Petre von Kant v režiji Martina Kušeja. Gre za znano gledališko predstavo, po kateri je njen avtor Rainer Werner Fassbinder posnel tudi celovečerec leta 1972. V ZKM bo tako predstavljena nova različica, ki je "bolj brutalna in manj usmiljena" kot Fassbinderjeva, napovedujejo organizatorji.

Povezava: Festival svjetskog kazališta Zagreb 2014


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-gledaliskem-festivalu-v-zagrebu-pet-svetovnih-uspesnic