Letošnji festival Lutke s kar 16 predstavami za odrasle

Avtor: STA

Ljubljano bo med 12. in 16. septembrom zavzel 12. mednarodni lutkovni festival Lutke 2014, ki ga bienalno pripravlja Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL). V petih dneh se bo zvrstilo skoraj 30 lutkovnih predstav, štiri razstave ter dve delavnici. Namen festivala je slovenskemu občinstvu predstaviti svetovne trende na področju lutkarstva.


Krabat / Foto: Urška Boljkovac

Po besedah direktorja LGL Uroša Korenčana so Lutke eden osrednjih mednarodnih festivalov v Sloveniji, ki ga vsakič zaznamuje "zelo močan program". Na to po njegovem mnenju kaže tudi velik interes tujih skupin.

Zanimanje za festival je izpostavila tudi njegova selektorica Ajda Rooss, ki je dejala, da se število na razpis vsakič povečuje. Tako se je leta 2010 prijavilo 60 predstav, dve leti pozneje 130, letos pa kar 280. Iz nabora je Roossova izbrala 27 predstav, od katerih jih je 11 namenjenih otrokom, kar 16 pa odraslemu občinstvu.

Na festival je želela Rooss vključiti predstave, ki preizprašujejo lutkovno umetnost. Tako bodo na ogled predstave, ki lutko postavljajo pod vprašaj. To pomeni, da so osnovne lutke nadgrajene s sodobnimi tehnologijami, računalniškimi pristopi ali zvočnimi sredstvi.

Na festivalu si bo mogoče ogledati tako predstave s klasičnimi oblikami lutk, kot so denimo namizna, ročna, marioneta, pa vse do lutk netradicionalnih oblik. Ena takšnih predstav bo Luftballett II slovenskega umetnika Vlada G. Repnika, v kateri bodo v vlogi lutk nastopila svetlobna telesa oziroma računalniško vodene luči. Predstava bo ponudila balet 58 reflektorjev, je povedala Roossova.

Poleg predstave brez igralca je selektorica izpostavila še predstavo G. Karmen ruskega gledališča Akhe, kjer lutka prevzame vlogo besede oziroma je animacija predmeta zamenjana z animacijo besede. Predstava bo po mnenju selektorice doživela mešane odzive občinstva, saj sega že na področje gledališkega absurda.

Med predstavami s klasično lutko je Rossoova izpostavila Mizo britanske skupine Blind Summit, ki je nekakšna mešanica stand-up komedije, beckettovske predstave in eksistencialne disertacije o lutkarstvu. V predstavi je uporabljena japonska metoda bunraku, kjer trije animatorji usmerjajo eno lutko, pri čemer, kot pravi Roossova, ta živi sama zase.

Festival bo odprla premiera predstave Krabat, ki je nastala v produkciji štirih institucij - LGL, Umetniškega društva Konj, Ulrike Quade Company in produkcijske hiše Oorkan z Nizozemske - in bo obenem odprla tudi sezono LGL.

V okviru festivala bo potekala mojstrska delavnica Za platnom enega največjih mojstrov gledališča senc Fabrizia Montecchija, v sodelovanju s Kinodvorom pa bodo predvajali lutkovni film Peter in volk (2006) Suzie Templeton in španski animirani film za odrasle Apostol (2012).

V času festivala bo na ogled več razstav, od postavitve predmetov iz najnovejšega animiranega filma Boles Špele Čadež, interaktivne razstave Magične škatle češkega likovnega ustvarjalca Pavla Macka pa vse do razstave Lutka - junakinja našega časa Urške Boljkovac, ki bo krasila pročelje LGL. Spremljevalni program dopolnjuje tudi razstava Od skice do lutke Silvana Omerzuja, ki je na ogled v Bežigrajski galeriji 1.

V sodelovanju z Zavodom Maska Ljubljana pripravljajo tudi celoletni strokovni seminar sodobnih scenskih umetnosti.

Festivalsko dogajanje bo zavzelo različna prizorišča, večina dogodkov bo v LGL, nekaj pa tudi v Kinu Šiška, Kinodvoru in Stari mestni elektrarni.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/letosnji-festival-lutke-s-kar-16-predstavami-za-odrasle