Poročilo Poletnega lutkovnega pristana 2014

Avtor: LGMB

Mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan, ki ga je 25. leto zapored priredilo Lutkovno gledališče Maribor, je končan. Od 9. avgusta do 1. septembra se je zvrstilo 25 različnih predstav, 12 drugih dogodkov ter mednarodno srečanje lutkovnih akademij in šol.


Foto: Arhiv LGMB

Novost na programu je bila družinska delavnica pod vodstvom Nike Bezeljak, skupina otrok pa se je udeležila otroške lutkovne delavnice in pod mentorstvom Sabine Šinko pripravila kratko predstavo. Festival so spremljale tudi prostorska postavitev Rusice avtoric Manice K. Musil in Teje K. Lozar, razstava 25 zlatih zvezdic fotografij najboljših predstav preteklih let festivala ter prostorska postavitev Lunin sen avtorice Nine Šulin.

Festival je nagovarjal predvsem mlade gledalce, starejšim pa so bili namenjeni večerni termini, ko so bile na sporedu predstave lutkovnih akademij in šol iz Osijeka, Bratislave in Prage. 
Letošnji festival posebno odlikujejo žanrska pestrost in presenetljivost, opazna prostorska razpršenost ter visoka umetniška in izvedbena raven velike večine gostujočih dogodkov.

Lutkovno gledališče Maribor se je že peto leto zapored povezalo z nekaterimi kulturnimi in drugimi deležniki v mestu: z Umetnostno galerijo Maribor, s ŠPAS festom, z Zvezo prijateljev mladine idr.

Obisk je bil izjemen, našteli so več kot 8 tisoč obiskovalcev. Večina predstav je bila na ogled v novem zunanjem avditoriju LGM, a tudi v dvoranah gledališča, pred UGM, na dvorišču Vetrinjskega dvora, na Benetkah, na Vojašniškem trgu in v Klubu KGB.

V času festivala je otroška žirija ocenjevala predstave, namenjene mladim gledalcem, in sedmim otroškim lutkovnim predstavam podelila najvišje število, to je  25 zlatih zvezdic:  

Izmed teh pa je razširjena otroška žirija izbrali zmagovalko: posebno nagrado festivala za najboljšo otroško predstavo Maček iz žaklja prejme predstava Jakuba Folvarčnýja Volk in lakota.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/porocilo-poletnega-lutkovnega-pristana-2014