Na Vrhniki se začenja festival Cankarjada 2014

Avtor: STA

Na dvorišču kluba Zakon na Vrhniki se bo danes z uprizoritvijo otroške predstave Pravljična ura babice Pra, ki sploh ne pričakuje tigra... v izvedbi Gledališča Unikat začel gledališki festival Cankarjada. Na letošnjem festivalu, ki bo trajal vse do 7. septembra, si bodo obiskovalci lahko ogledali različne gledališke in glasbene predstave.


Red Cabaret with Surprises - CabarRret / Foto: Domen Repnik

Gledališki festival, 12. po vrsti, bo tudi letos že tradicionalno potekal v prvem tednu septembra. Na vrhniških odrih se bo predstavilo sedem skupin in izvajalcev, ki delujejo na različnih področjih gledališča in uprizoritvenih praks. Dogajanje, ki ga organizira Klub vrhniških študentov, bo potekalo v dvorani Cankarjevega doma, na dvorišču kluba Zakon na Vrhniki in v MKD Arterija v Borovnici.

Festivalsko dogajanje bo danes ob 18.30 na dvorišču kluba Zakon uvedla otroška predstava, v kateri igrata Mojca Weber in Marko Plantan. V torek bo na oder male dvorane Cankarjevega doma na Vrhniki stopil kantavtor Iztok Mlakar, ki že vrsto let ljudi navdušuje s svojimi domiselnimi in pronicljivimi pesmimi. Vstopnice so po trditvah organizatorjev festivala razprodane.

V prihodnjih dneh si bo na festivalu mogoče ogledati kar dva kabareta. Prvi, Grand pok - virtuozni kabaret treh virtuozov - pevke Anje Strajnar, performerja Tomaža Lapajneta Dekleve in pianista Tadeja Horvata v režiji Marka Bratuša bo na ogled v sredo, drugi kabaret, Trash cabaret Red Cabaret with Surprises - CabarRret, pa bo na sporedu v četrtek.

Za petek so organizatorji pripravili impro predstavo v izvedbi Gledališča IGLU z naslovom Izbranka. Pripravili bodo krajše improvizacijske izseke, pri čimer bodo navdih črpali iz občinstva. Tako bodo gledalci soustvarili zgodbe, ki so jih vedno želeli videti. V soboto bo na dvorišču kluba Zakon eden najbolj priznanih stand up komikov Perica Jerković prikazal svojo stand up komedijo Rojen v Jugi.

Festival Cankarjada se bo zaključil v Borovnici v nedeljo z ulično predstavo Aida gledališkega ustvarjalca Tomaža Lapajneta. Obiskovalci bodo lahko videli veličastno opero na majhnem prostoru, brez odrske tehnike in z enim samim nastopajočim.

Vstop na vse predstave je brezplačen. V primeru dežja se zunanje predstave prestavijo v dvorano kluba Zakon in MKD Arterija, so sporočili organizatorji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-vrhniki-se-zacenja-festival-cankarjada-2014