Nagib inkubator: "Kill your adjectives"

Avtor: Anja Bunderla, SiGledal

Pisemski zapis z Nagibovega inkubatorja. – Ponedeljek, 25. 8. 2014.


Prva sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti "Nagib na oder" / Oblikovanje: Matej Jarc

V Maribor se je z zadnjim avgustovskim ponedeljkom za slaba tedna preselilo enajst tujih in domačih umetnic in umetnikov, ki bodo tako na individualni kot skupinski ravni v okviru Nagibovega inkubatorja ustvarjali in delili svoje izkušnje in umetniške prakse. Nagib inkubator kot preddogodek prvi sezoni sodobnih uprizoritvenih umetnosti v Mariboru “Nagib na oder” organizira Društvo Nagib.

***

Draga bralka,

dragi bralec,

dogodek v mestu, prvi dan Nagib inkubatorja, že poteka.

Jutro na dvorišču Vetrinjskega dvora, ki bo v zadnji četrtini avgusta dom za t. i. “sharing practice” naše skupine umetnikov, je končno zamenjalo popoldansko sonce. Plesalci in performerji se po svojih studiih na različnih lokacijah počasi potapljajo v svoje delo, ki ga bodo javnosti predstavili v petek, 5. septembra.

Kot je bilo v stari navadi Nagiba, ki se letos v čisto novi “obleki” že desetič zapovrstjo odvija v Mariboru, gostimo sodobne umetnike z vsega sveta. Pod okriljem slovensko-avstralsko-hrvaške umetniške izmenjave plesalcev sta z nami Avstralca Jess Devereux in Zaimon Vilmanis, poleg njiju gostimo še tri članice mednarodne zasedbe Fingersix, in sicer Dani Brown iz ZDA, Marto Navaridas iz Španije ter Sofio Mavragani iz Grčije. Med slovenskimi ustvarjalci so z nami Katja Kosi, Jan Rozman z Aljo Ferjan, April Veselko, Ajda Tomazin ter režiser Simon Belak.

Poleg umetnikov rezidentov smo tukaj še lokalna ekipa, ki skrbi – med drugim – za organizacijo (Petra Hazabent, Vlasta Veselko), fotografijo (Ramaida Osim), oblikovanje, video in spletno stran (Matej Jarc), kostumografijo (Tomaž Tomljanović) in besedni zapis (jaz). 

 

“Kill your adjectives”: Začenjam na prvi stopnji Tomaževe (Dualik Street-Fashion) kolekcije, ki je danes odprla prvi “sharing practice”, kjer so naši rezidenti izbirali kose antidepresivnih oblačil iz njegove kolekcije. Zanimivi, “štepani” kosi, preprosti pravokotniki s štirimi stopnjami, ki, kot pravi sam, ponujajo igro za naprej. 

 

Jess je v Tomaževem stavku, ki izhaja iz prekomernega iskanja popolnosti v modi, lasten odsev v prekomerni rabi “lepega jezika”; cvetličnih besed, ki jih pri ustvarjanju uporablja tudi sama. 

 

Zaimon je v svojem kosu našel “smisel” svoje rezidence v Sloveniji: da se postavi zunaj tega, kar pozna in dela, da preseka svoje t. i. območje udobja: “Drop your habits.”

 

Katjo je misel “Change or be changed” pripeljala do razmisleka o stvareh, ki se v hitrem teku življenja izgubijo, gredo v nič, v smeti. 

 

 

Tomaž mi pove, da je pri tej kolekciji sledil asociativnemu “filingu”: “Ne iščem perfekcije, zdi se mi, da je neulovljiva, zato se raje gibljem znotraj napak, ki so potem vzvod za novo smer.” Ta nova igra ali “Please do play” se je zdela zelo vabljiva kolektivu Fingersix. 

 

April je okoli sebe zbrala kar nekaj stvari: ker se je v življenju treba igrati z vsem, kar nas obkroža, in to za dobro nas samih.

 

Naši artisti so imeli nekaj časa, da so se potopili v to, kar bodo naslednje dni ustvarjali. Na podlagi tega so potem izbirali kose in se na izbranih lokacijah prepustili Ramaidini fotografiji in nasvetom režiserja Simona. Svoj razigrani trenutek je poskušala najti tudi Ajda.

***

Tako, počasi bo treba k večerji, ob kateri se spet podružimo, zato na hitro končam: zgodil se je Nagibov začetek, se kmalu spet beremo, da ponudim vpogled v Nagibovo delavnico, do takrat pa le prečrtajmo nekaj pridevnikov.

Lepo pozdravljam,

tvoja A. 

 

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagib-inkubator-kill-your-adjectives