Mladi levi začenjajo 17. poglavje, desetič v elektrarni

Avtor: STA

Z dogodkom v režiji Beton Ltd. se bo drevi ob 21. uri začel 17. festival Mladi levi. Odprtje na ploščadi za poslopjem Stare mestne Elektrarne bo nekoliko jubilejno, saj so prenovljeno poslopje pred desetimi leti odprli prav s festivalom. Z odprtjem se bodo poklonili tako elektrarni kot tudi vsem ustvarjalcem in obiskovalcem v zadnjem desetletju.


Mladi levi 2013 / foto Maša Pelko

Po besedah vodje programa Mladih levov Mojce Jug bo odprtje "še najbolj podobno koncertu oziroma zabavi", na njem pa bodo sodelovali umetniki, glasbeniki in performerji, kot so Primož Bezjak, Polona Janežič, Uroš Kaurin, Katarina Stegnar, Branko Jordan, Grega Zorc, Teja Reba in Leja Jurišić.

Festival bo nato v dobrem tednu ponudil vrsto dogodkov v Stari mestni elektrarni, Dijaškem domu Tabor in Gledališču Glej, razširil pa se bo tudi po ulicah Tabora, na Prešernov trg in na Metelkovo, natančneje v Klub Gromka. Festivalsko druženje bo potekalo v Kavarni SEM.

Osrednji program, tako Jugova, zaznamujejo participatorni projekti, pri večini gledaliških predstav pa gre za intenzivno mešanje dokumentarnega gledališča, fikcije in osebnih zgodb v večjih slikah, kot so migracije. Ključno vprašanje je, opozarjajo organizatorji pri zavodu Bunker, kako splošne družbene razmere vplivajo na nekaj tako majhnega, kot je družina.

Mladi levi se bodo tudi tokrat posvetili delavnicam in pogovorom - potekali bosta delavnici dokumentarnega gledališča ter teorije in plesne analize, pripravljajo pa tudi okroglo mizo Pasti participatornosti v umetnosti. Kot je že v navadi, bodo med festivalskimi predstavami poskrbeli za najmlajše - z vrtcem Levčki.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mladi-levi-zacenjajo-17-poglavje-desetic-v-elektrarni