Jesenska mojstrska delavnica

Avtor: LGL

Lutkovno gledališče Ljubljana v okviru projekta EPKE (Evropski projekt izmenjave lutkovnih znanj) vabi na jesensko mojstrsko delavnico "Za platnom: Sence in sodobno senčno gledališče" z gledališčem Teatro Gioco Vita iz Italije.



Delavnica bo potekala od 11. do 16. septembra 2014, v Lutkovnem gledališču Ljubljana, v okviru mednarodnega lutkovnega festivala LUTKE 2014.

Na petdnevni intenzivni delavnici se bodo udeleženci pod vodstvom Fabrizija Montecchija in Federice Ferrari seznanili z različnimi tehnikami in jeziki sodobnega gledališča senc, z osnovnimi tehnikami izdelave senčnih lutk, njihovimi animacijskimi zmožnostmi ter z različnimi pristopi strokovnega oblikovanja svetlobe za senčne predstave.

Mojstrska delavnica je kot poklicno usposabljanje namenjena vsem, ki se ukvarjajo z lutkarstvom in si želijo pridobiti dodatna znanja pri ustvarjanju senčnega gledališča.

Cena delavnice je 100 EUR.

Število udeležencev je omejeno. Prednost imajo kandidati z referencami na področju oblikovanja in izdelave lutk.

Prijave pošljite do 1. septembra 2014 na e-naslov: lidija.franjic@lgl.si

Na petdnevni intenzivni delavnici se bodo udeleženci pod vodstvom Fabrizija Montecchija,enega največjih mojstrov gledališča senc, in Federice Ferrari, ilustratorke in oblikovalke senčnih lutk ter animatorke, seznanili z različnimi tehnikami in jeziki sodobnega gledališča senc, z osnovnimi tehnikami izdelave senčnih lutk od osnovne ideje do skice, njihovimi animacijskimi zmožnostmi ter z različnimi pristopi strokovnega izdelovanja in oblikovanja svetil ter svetlobe za senčne predstave. Udeležencem s poglobljenim znanjem na področju oblikovanja svetlobe bodo na voljo tudi dodatna individualna svetovanja.

Mojstrska delavnica senčnega gledališča je kot poklicno usposabljanje namenjena vsem, ki se ukvarjajo z lutkarstvom in si želijo pridobiti dodatna znanja pri ustvarjanju senčnega gledališča.

Mojstrska delavnica je organizirana v času mednarodnega festivala LUTKE 2014, zato udeležence vabimo, da v času festivala obiščejo predstave.

Delavnica se izvaja v okviru projekta EPKE(Evropski projekt izmenjave lutkovnih znanj), ki ga sofinancira Evropska komisija v okviru programa Kultura (2007–2013).

EPKE je projekt, ki ga je v preteklem letu zasnovalo Lutkovno gledališče Ljubljana v sodelovanju z Gledališčem Drak iz Češke in Fundacijo Nukku iz Estonije. Projekt omogoča izmenjavo tradicionalnih in sodobnih lutkovnih znanj med izdelovalci lutk iz različnih evropskih lutkovnih gledališč. V okviru projekta potekajo različne mojstrske delavnice in seminarji, evropskim lutkovnim tehnologom pa je hkrati omogočeno tudi sodelovanje pri pripravi novih lutkovnih predstav vseh treh partnerjev.

PROGRAM

Četrtek, 11. september 2014
9.00–12.00 Spoznavanje sence (praktično delo)
13.00 –17.00 Spoznavanje sence (praktično delo)
po 17.00 Ogled predstav

Petek, 12. september 2014
9.00–13.00 Osnovni elementi senčnega gledališča: projekcijska naprava, luč in zaslon (praktično delo)
14.00–17.00 Osnovni elementi senčnega gledališča: telo/objekti in senčna lutka (praktično delo)
po 17.00 Ogled predstav

Sobota, 13. september
9.00–12.00 Osnovni elementi senčnega gledališča: senčne lutke: gibanje in zasnova (praktično delo)
13.00–17.00 Izdelava lutk za senčno gledališče (praktično delo)
Izdelava in oblikovanje luči v senčnem gledališču (praktično delo)
po 17.00 Ogled predstav

Nedelja, 14. september
9.00–12.00 Izdelava lutk za senčno gledališče (praktično delo)
13.00–17.00 Izdelava lutk za senčno gledališče (praktično delo)
po 17.00 Ogled predstav

Ponedeljek, 15. september 2014
9.00–12.00 Izdelava lutk za senčno gledališče (praktično delo)
13.00–17.00 Predstavitev različnih izkušenj v gledališču Teatro Gioco Vita (teorija z videoposnetki)
po 17.00 Ogled predstav

***

Italijanski režiser in scenograf Fabrizio Montecchi je prav gotovo eden največjih mojstrov sodobnega senčnega gledališča. Leta 1977 je po študiju scenografije začel ustvarjati in režirati v svetovno znanem senčnem gledališču Gioco Vita. Je predavatelj senčnega lutkarstva na lutkovni akademiji ESNAM v Charleville-Mezieresu, na Umetniški akademiji Turku na Finskem in na Gledališki akademiji Białystok na Poljskem. Različne mojstrske delavnice vodi tudi v Nemčiji, Belgiji, Braziliji, Kanadi, na Kubi, Škotskem, Finskem, v Franciji, Grčiji, Italiji, na Norveškem, Poljskem, Portugalskem in Švedskem. Je dobitnik več nagrad na pomembnih mednarodnih lutkovnih festivalih.

Federica Ferrari(1990, Italija) je ilustratorka, oblikovalka senčnih lutk in animatorka. Študirala je poklicne gledališke tehnike za senčno gledališče na umetniškem liceju Bruno Cassinari. Leta 2006 pa je prejela diplomo strokovne kvalifikacije kot ilustratorka na School of Comics v Milanu. Z gledališčem Teatro Gioco Vita sodeluje že od leta 2001, njene glavne naloge pa so projektiranje in gradnja senčnih lutk rekvizitov, scenskih elementov ter upravljanje senčnih lutk.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jesenska-mojstrska-delavnica