Uspešna premiera baleta Nevarna razmerja na 65. Dubrovniških poletnih igrah

Avtor: SNG Maribor

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor je včeraj na 65. Dubrovniških poletnih igrah uspešno izvedel premiero baleta Nevarna razmerja v koreografiji in režiji Valentine Turcu in Lea Mujića. Balet je nastal v koprodukciji Baleta SNG Maribor, Festivala Ljubljana in Dubrovniških poletnih iger. Po treh uprizoritvah v Dubrovniku bo premiera na Festivalu Ljubljana 28. avgusta v Križankah, jeseni pa bo predstava na ogled v Mariboru.


Foto: Tiberiu Marta

Neobaročni balet Nevarna razmerja - po motivih istoimenskega romana Choderlosa de Laclosa ter kasnejših adaptacijah - je nastal v koreografiji in režiji Valentine Turcu in Lea Mujića. Avtorja sta plesno kreacijo zasnovala na glasbeno podlago različnih mojstrov baročne glasbe (Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Tomaso Antonio Vitali in drugi). Kostumografija je delo Alana Hranitelja, scenografijo podpisuje Ivan Kirinčić, oblikovalec svetlobe je Aleksandar Čavlek.

Nastopajo Anton Bogov (Vikont de Valmont), Jelena Lečić (Markiza de Merteuil), Catarina de Meneses (Madame de Tourvel), Matjaž Marin (Vitez Danceny), Tijuana Križman Hudernik (Cécile de Volanges), Sergiu Moga (Gercourt), Tanja Baronik (Madame de Volanges), Sytze Jan Luske (Azolan), Olesja Hartman (Emilie), Evgenija Koškina, Asami Nakashima, Ines Uroševič, Yuya Omaki, Gaj Žmavc, Filip Jurič (Les amantes) in Matevž Biber (Predsednik Tourvel).

Izjemna koreografska senzualnost, s katero se Valentina Turcu in Leo Mujić predajata novim ustvarjalnim procesom, vedno znova išče vitalne povezave med umetnostjo in življenjem. Navdih in motivacija za baletno kreacijo izvirata predvsem iz večnih vprašanj: ali smo ujetniki ambicije, statusnih simbolov ali pristajamo na režim razvrata, licemerstva, nizkih strasti in nenasitnosti? In ne nazadnje, ali sploh lahko (zares) ljubimo?

Letos že 65. Dubrovniške poletne igre, ki tradicionalno potekajo od 10. julija do 25. avgusta, gostijo več kot 2000 umetnikov z vsega sveta. V 47 dneh je na dvajsetih različnih lokacijah v Dubrovniku na sporedu več kot 100 gledaliških, glasbenih, opernih, baletnih, plesnih in drugih predstav. Balet Nevarna razmerja se v Dubrovniku izvaja na Poljani Ruđera Boškovića, ki se nahaja znotraj mestnega obzidja pred cerkvijo sv. Ignacija.

Povezava: Več o festivalu na www.dubrovnik-festival.hr


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/uspesna-premiera-baleta-nevarna-razmerja-na-65-dubrovniskih-poletnih-igrah