Kolektiv Narobov z raziskavo na temo bega možganov

Avtor: STA

Umetniški kolektiv Narobov bo v okviru umetniškega projekta Should I stay or should I go?, v katerem sodeluje s še štirimi evropskimi gledališči, konec avgusta v Ljubljani snemal del filmskega omnibusa na temo bega možganov. Ustvarjalci filma bodo pred tem v Gledališču Glej svoje zamisli preizkusili v stiku z občinstvom.


Foto: Borut Bučinel

Projekt Should I stay or should I go? je dveletni interdisciplinarni projekt, v katerem so gledališča Theater im Bahnhof iz Gradca, Compagnie Combats Absurdes iz Lyona, Stockholms Improvisationsteater iz Stockholma, Gorilla Theater iz Berlina ter Kolektiv Narobov (Zavod Federacija Ljubljana) združila ustvarjalne moči z namenom razviti možne uporabe principov gledališke improvizacije na drugih umetniških in širše družbenih področjih.

Projekt raziskuje trenutke, v katerih se posamezniki različnih lokalnih skupnosti odločajo za selitev. V Gradcu raziskujejo zgodbe migracij zaradi ljubezni, v Lyonu se posvečajo delavcem, ki delajo v podjetju, ki seli proizvodnjo v tretji svet. Na Švedskem raziskujejo motivacijo za selitev na skrajnem severu države, Berlinčani ustvarjajo na podlagi zgodb ljudi, ki so se v Berlin preselili, da bi zamenjali spol.

Kolektiv Narobov pa se osredotoča na beg možganov. Zanimajo ga osebne zgodbe in odločitve mladih izobražencev, ki so se zavoljo poostritve gospodarsko-političnih razmer v Sloveniji odločili, da odidejo drugam. Na kateri točki so se odločili za odhod? Kako vidijo sebe drugje? Kako se je iz daljave spremenil pogled na Slovenijo? Na kakšen način geografska lokacija sooblikuje človeka, se sprašujejo v kolektivu.

Projekt razširja gledališko ustvarjanje v igrani film. Le-tega bo kolektivno ustvarilo pet režiserjev v petih državah s stalno mednarodno igralsko zasedbo. Snov filma bo nastajala skozi raziskavo zastavljenega vprašanja (ostati/oditi) v izbranih lokalnih skupnostih ter se bo umetniško razvila s pomočjo gledaliških predstav v vseh petih državah.

Režijo slovenskega dela filmskega omnibusa je prevzela Maja Dekleva Lapajne, Sonja Vilč pa bo kot igralka sodelovala v vseh petih delih filma Should I stay or should I go?. Pri ustvarjanju filma se bodo ekipi pridružili direktor fotografije Borut Bučinel, kostumografka in scenografka Maja Smrekar, umetniški svetovalec Phillipe Muyard, montažer Omar Ismail Annderssen in tonski mojster Damjan Rostan, so sporočili iz kolektiva.

Ustvarjalci filma bodo pred snemalnimi dnevi izvedli še dogodek v Gledališču Glej, saj, kot pravijo Narobovci, kot izkušeni gledališki ustvarjalci in novinci na področju filma svoje zamisli najlažje preizkusijo v obliki živega odrskega dogodka v intenzivnem stiku z občinstvom. Odrska raziskava 21. avgusta bo torej namenjena raziskovanju, kako družbeno tematiko bega možganov preliti sprva v odrski material in kasneje v film.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kolektiv-narobov-z-raziskavo-na-temo-bega-mozganov