Ana Desetnica potuje po slovenskih mestih

Avtor: Gledališče Ane Monro

Danes teče že 6. festivalski dan Ane Desetnice in živahno je v Mariboru, Izoli ter Novi Gorici. Sploh prvič pa bo Ana Desetnica obiskala tudi Krško, kjer ob predstavah pripravljajo tudi bogat lokalni program (1. in 2. 7. 2014).


Vertigo / Foto: David Verlič/E-fronta

V Novi Gorici so obiskovalci že uživali ob predstavi Vertigo, danes pa pred SNG Nova Gorica prihajata Šugla Gledališče in Cia. La Tal iz Španije. Novo desetniško prizorišče se danes odpira v Izoli, v parku Pietra Coppe bosta namreč nastopila poljska lutkarica Ola Muchin in italijanski klovn Mc. Fois.

Svoje misli je po prvih dneh strnil tudi Goro Osojnik, vodja Gledališča Ane Monro:

»Začelo se je odlično, Kranj me je kar malo presenetil, odziv obiskovalcev je bi res izjemen, vse dni. Všeč mi je bilo, da smo začeli z manjšo predstavo letošnjo Ano Desetnico, tako počasi, za ogrevanje. V Sežani, v primerjavi z lanskim letom so lokalni soorganizatorji zelo napredovali. Prav vidi se lokalni interes in da je bila lanska izkušnja, ko je Desetnica prvič obiskala Sežano prava  uvertura v čisto posebno samosvojo sežansko Ano Desetnico. Prav v tem pogledu me veseli, da Ana Desetnica nasploh v zadnjih letih zelo spodbuja sodelovanje različnih akterjev po različnih mestih in s tem ustvarja posebne barve in vzorce festivala v mestu.

V Novi Gorici, kjer je Desetnico odprla zasedba Vertigo, katere članica je tudi domačinka Manca Uršič, je bilo res prisrčno, skoraj intimno. Celja žal nisem uspel obiskati, vendar kolikor sem dobil odzive tudi tam Desetnica počasi išče svoje mesto. Maribor je veliko bolj uveljavljeno prizorišče, tam je bilo nekaj težav z dežjem, a uličnike Štajerci v sicer pestrem programu Lenta vedno z veseljem pozdravijo. Skoraj tretjina Desetnice je že pod streho, in priznam po uvodnih dneh komaj čakam, da Ana Desetnica prispe tudi v moje domače mesto, v Ljubljano. Ob tej priložnosti pa moram povedati, da s kar malce nervoze pričakujem tudi današnje prvo gostovanje v Krškem. Resnično si želim, da bi Ana Desetnica pustila dober prvi vtis.«

V sredo, 2. julija, torej Ana Desetnica prihaja tudi v prestolnico, kjer bo program najbolj bogat. Festivalsko dogajanje v Ljubljani bo odprla predstava Gledališča Ane Monro, Ljubljanske zgodbe. Zvečer ob 22.15 pa bo pred KUD Franceta Prešerna tudi manjša otvoritvena slovesnost ob ognjenem spektaklu KDPM Street Theatre Company in Čupakabre, ki bodo uprizorili Sodrgo.

Glede na objavljen program v programski knjižici je prišlo do nekaterih sprememb. Zaradi predčasnega odhoda ruskega Teatra Miniatyur iz Slovenije, njihovi napovedani predstavi 5. 7. odpadeta. Dopoldanski termin ob 11. uri v parku Tabor bodo zapolnil Belle Etage, medtem ko popoldanski termin ob 17.30 pred dvorcem Selo ne bodo nadomeščali. Bo pa Teatr Minityjur zato imel dodatno predstavo v petek 4.7. in sicer ob 17. uri na Mestnem trgu.

Posebnost letošnje Ane Desetnice v Ljubljani so zagotovo različni profesionalni umetniški in »neumetniški« ogledi mesta, ki sovpadajo s konceptom Tkanine mesta, ki se ga v letošnjem letu lotevajo pri Gledališču Ane Monro. Ob tem pa so zaradi obilice dogodkov v Ljubljani obiskovalcem poskušali tudi olajšati delo pri organiziranju festivalskih dni. Predstave in celoten program (razen v soboto, ko je vse dogajanje pred dvorcem Selo v Mostah) je razdeljen in označen z barvnimi niti. Tako si lahko obiskovalci izberejo barvno nit in sledijo predstavam, ki so nanizane na njej. Program je namreč sestavljen tako, da tudi prostorsko ugodno vodi obiskovalce po mestu.

Povezava: www.anamonro.org


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ana-desetnica-potuje-po-slovenskih-mestih