Mini teater na festivalih na Portugalskem, v Italiji in na Hrvaškem

Avtor: Mini teater

Mini teater v naslednjih dveh mesecih čakajo pomembna gostovanja s predstavama Macbeth po Shakespearu in Grobnica za Borisa Davidoviča.


Benjamin Krnetič v predstavi Grobnica Borisa Davidoviča / Foto: Toni Soprano

Na največjem portugalskem festivalu sodobnih odrskih umetnosti Almada 2014 bodo tri dni zapored, 8., 9. in 10. julija uprizorili največjo uspešnico Mini teatra – Macbeth po Shakespearu Heinerja Müllerja v režiji Ivice Buljana z Markom Mandićem, Mileno Zupančič in Juretom Henigmanom v glavnih vlogah. Predstava bo po prejetju velike Borštnikove nagrade in nastopih v New Yorku, Seulu, Havani, Beogradu in Zagrebu prikazana v okviru elitnega izbora ob nekaterih največjih imenih svetovnega gledališča, kot so: italijanska avtorja Pippo Delbono in Emma Dante, madžarski koreograf Jozef Nagy, nemška skupina She She Pop, kultna britanska skupina Cheek by Jowl režiserja Declana Donnellana in francoski režiser Joel Pommerat. Predstavljen pa bo tudi širok izbor argentinskega gledališča.

21. julija bo na Mittelfestu v Čedadu premiera predstave Grobnica za Borisa Davidoviča, po kultni zgodbi Danila Kiša in v režiji Ivice Buljana. Knjiga je ob izidu leta 1976 povzročila burne odzive takratne jugoslovanske kulturne javnosti, predstavlja delo, ki še vedno vznemirja naš prostor, njen avtor pa danes velja za enega največjih svetovnih piscev 20. stoletja. Psevdodokumentarni slog besedila in njegova epska struktura sta inspirativna osnova za raziskovanje velikega mehanizma zgodovine, in to s prikazom življenja tragičnega junaka Novskega, udeleženca oktobrske revolucije in osumljenega veleizdaje. Veličina Kiševe novele je v tem, da v dovršenem slogu razlaga zločine 20. stoletja in analizira trpljenje posameznika, ki se upira družbenemu redu.

Predstava je koprodukcija Mini teatra, Hartefakta iz Beograda in Novog kazališta iz Zagreba. Avtorsko ekipo sestavljajo skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, dvojec son:DA (Metka Golec in Miha Horvat), ki bo poskrbel za scenografijo in oblikovanje svetlobe, ter kostumografka Ana Savič Gecan. Na čelu izvajalske ekipe je ljubljanski igralec Benjamin Krnetić, ob njem pa nastopajo beograjski in zagrebški igralci. Med nastopajočimi omenimo še Borisa Vlastelico, frontmena beograjske rokovske skupine Repetitor.

Po Mittelfestu bo Mini teater z Grobnico za Borisa Davidoviča avgusta gostoval na festivalih Zadar snova in Splitsko ljeto.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mini-teater-na-festivalih-na-portugalskem-v-italiji-in-na-hrvaskem