Vabilo, poziv, razpis, rezidenca, ustvarjalni proces… za mlade režiserje!

Avtor: Nagib

NAGIB NA ODER 2014/2015: »Dogodek v mestu« Režija predstavitve 10-­dnevnega umetniškega inkubatorja (Maribor).


Foto: Arhiv Nagib

Nagib, ki se je leta 2005 vzpostavil kot mednarodni festival sodobnega plesa, se je v zadnjih letih začel postopoma odmikati od opredelitve in izvedbe »klasičnega festivala«. Svoj participatorni koncept je Nagib vztrajno nadgrajeval in spreminjal proti vse večjemu odpiranju k posameznim avtorskim estetikam in umetniškim procesom. Spoznanje, da je lahko festivalska platforma tisto, kar se spreminja v dobrobit umetniškim procesom, da je lahko festival »pot« k novim produkcijskim oblikam in ne zgolj prikaz že nastalih, je bilo tisto vodilo, ki je snovalke in snovalce Nagiba v letih njegovega obstoja vodilo k iskanju novih form in oblik.

V letošnjem letu se Nagib postavlja na oder in bo v prostorih Narodnega doma od septembra 2014 do junija 2015 realiziral nov, kontinuiran umetniški program v Mariboru. Predpriprave na prvo sezono sodobno-­uprizoritvenega programa bodo v znamenju ustvarjalnih procesov. Med 25. avgustom in 6. septembrom bomo organizirali desetdnevni umetniški inkubator. Inkubator predstavljajo skupinske rezidence, kjer bodo na svojih umetniških projektih delali in ustvarjali mladi ustvarjalci iz Slovenije (April Veselko, Ajda Tomazin in Jan Rozman) in tujine (Fingersix collective -­ Marta Navaridas/SPA, Dani Brown/USA in Sofia Marvagani/GRE, Jess Devereux in Zaimon Vilmanis iz Avstralije).

Iščemo režiserja (režiserko), ki bi tem procesom sledil in sestavil ter smiselno povezal procese v skupni dogodek oziroma »predstavo«. Metoda, h kateri se organizatorji nagibamo (a ni zavezujoča), je dokumentarnost kot metoda raziskovanja skrite zgodovine mesta, v katerega je umeščeno umetniško dogajanje udeležencev inkubatorja. Gre za režijski koncept, ki ga bo izbrani avtor predstavil kot zaključni dogodek desetdnevnega inkubatorja, in sicer 5. septembra 2014 z delovnim naslovom Dogodek v mestu.

Režiser bo deset dni ustvarjal, sledil in spoznaval procese kot tudi ustvarjalce znotraj inkubatorja. Svoje delo, razmisleke in koncept bo lahko soustvarjal v dogovoru z dramaturginjo, na voljo pa mu bo tudi organizacijska podpora za realizacijo predstave oziroma projekta. Ob režiji predstavitvenega Dogodka v mestu bomo režiserju omogočili prezentacijo oz gostovanje njegovega starejšega ali prihajajočega dela v okviru programa Nagib na oder. Podporo in selekcijo bomo izpeljali v sodelovanju z Gledališčem Glej. Poziv je omejen na mlade režiserje, ki živijo v Sloveniji. Prijave zbiramo do 20. julija 2014 na elektronski naslov: info@nagib.si in poziv@glej.si. Pošiljite nam življenjepis, CV, kratko motivacijsko pismo in opis ter video vaše avtorske predstave, ki ni  starejša od 2 let in/ali bo končana do sredine leta 2015.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vabilo-poziv-razpis-rezidenca-ustvarjalni-proces-za-mlade-reziserje