Mojca Jan Zoran imenovana za direktorico Slovenskega gledališkega inštituta

Avtor: STA

Za direktorico Slovenskega gledališkega inštituta, ki je nadomestil Slovenski gledališki muzej, je bila izbrana Mojca Jan Zoran. Za cilj si je direktorica zadala inštitut, ki na podlagi strokovnosti in povezovanja prispeva k razumevanju in promoviranju preteklosti, sedanjosti in prihodnosti slovenske gledališke kulture.


Foto: Nebojša Tejić / STA

Minister za kulturo Uroš Grilc je odločitev sprejel na predlog razpisne komisije, ki so jo sestavljali Špela Spanžel in Vesna Jurca Tadel z ministrstva in zunanji član Blaž Lukan, so sporočili z ministrstva.

Mojca Jan Zoran je diplomirana filozofinja in literarna komparativistka z magisterijem iz filozofije ter specialistka menedžmenta.

S področjem kulture se ukvarja od leta 1991. Do leta 2007 je imela status samozaposlene na področju kulture, nato je bila zaposlena na ministrstvu za kulturo kot strokovna svetovalka za področje uprizoritvenih umetnosti in strokovna svetovalka za sistemske zadeve na področju kulture.

V svoji viziji in razvojnih ciljih je kot princip delovanja Slovenskega gledališkega inštituta izpostavila povezovanje že obstoječega, vključevanje novega, iskanje in spodbujanje sinergij in partnerstev ter postavljanje urejene nadgradnje, ki bo oblikovala kvaliteten odmev slovenski gledališki ustvarjalnosti. Na direktorsko mesto, kjer bo 1. avgusta nasledila Iva Svetino, je imenovana za pet let.

Preoblikovanje javnega zavoda v inštitut, katerega poslanstvo je razvoj gledališke kulture in promocija gledališke umetnosti, je bil eden glavnih ciljev Nacionalnega programa za kulturo 2014-2017 na področju uprizoritvenih umetnosti.

Kot osrednje gledališko stičišče in odprta točka povezovanja bo inštitut sodeloval z vsemi, ki delujejo na področju delovanja inštituta ali na področjih, ki vplivajo oziroma so povezana s področjem delovanja.

Inštitut bo deloval na podoben način in z enakim obsegom kadrov kot doslej Slovenski gledališki muzej. Tudi financiranje, kot so pojasnili na ministrstvu, ostaja enako in v enakem obsegu kot financiranje muzeja, razlika je le v tem, da mu spremembe ustanovnega akta omogočajo kandidiranje na razpisih javne agencije za raziskovalno dejavnost.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mojca-jan-zoran-imenovana-za-direktorico-slovenskega-gledaliskega-instituta