Zmagoslavje Borisa, Milene, Radka na 38. Dnevih satire Fadila Hadžića v Zagrebu

Avtor: SNG Drama Ljubljana

Velika uspešnica SNG Drama Ljubljana avtorja in režiserja Dušana Jovanovića je v hrvaški prestolnici prejela štiri nagrade.


Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Uprizoritvi so na zagrebškem festivalu 38. Dnevi satire Fadila Hadžića, ki ga vsako leto pripravlja Satirično gledališče Kerempuh, podelili štiri pomembne nagrade: Dušanu Jovanoviću nagrado za najboljše besedilo, Radku Poliču glavno nagrado za moško vlogo »Mladen Crnobrnja Gumbek« za vlogo Radka, Alojzu Svetetu nagrado »Ivo Serdar« za vlogo Mame, ki jo je občinstvo festivala najbolje sprejelo in Mileni Zupančič nagrado za igro za vlogo Milene.

Zadnjo predstavo Boris, Milena, Radko v sezoni 2013/14 si bo mogoče ogledati 3. julija 2014 ob 19.30 na velikem odru SNG Drama Ljubljana.

Dušan Jovanović je Borisa, Mileno, Radka napisal posebej za velike slovenske igralce Mileno Zupančič, Radka Poliča in Borisa Cavazzo. Igra, ki je bila nominirana tudi za Grumovo nagrado za najboljše novo izvirno slovensko dramsko besedilo, hudomušno, zabavno in presunljivo spregovori o ljubezenskem trikotniku med upokojeno igralko, njenim možem novinarjem in njenim ljubimcem, upokojenim kapitanom dolge plovbe. Vendar klasični melodramski zaplet zaradi duhovitih dialogov in bizarnosti situacije, v kateri se vnemajo ljubezenske in sovražne strasti precej »zrelih« protagonistov, prerašča v svojevrstno človeško komedijo. Vsak od njih preživlja svojo dramo, iz katere se želi izvleči s kar najmanj poškodbami. Pri tem so hočeš nočeš prisiljeni opraviti tudi nekakšno življenjsko bilanco. V njej so tako mladostne, že skoraj pozabljene strasti kot vsakdanja rutina, srečni spomini in številne zamere, pa tudi zamujene priložnosti in neuresničene želje. Do ljubezenskega trikotnika se opredeljujeta še dve generaciji: bojevito razpoložena novinarjeva mama (Alojz Svete), ki želi ubraniti ogroženo sinovo čast, in igralkina hči (Nina Valič), ki nima prav nobenega razumevanja za materine ljubezenske avanture. V ozadju zakonskih, erotičnih in moralnih dilem je prepoznaven vsakdan, ki ga tukaj in zdaj delimo z junaki. Skozi smešne situacije in zabaven dialog pa Jovanović odkrito in brez olepšav pokaže tudi trpke plati življenja in človeško ranljivost. »Nevarna razmerja« lahko presenetljivo hitro zamajejo naš samoumevni in varni svet.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zmagoslavje-borisa-milene-radka-na-38-dnevih-satire-fadila-hadzica-v-zagrebu