Tavčarjevo Cvetje v jeseni v obliki muzikala

Avtor: STA

Povest Ivana Tavčarja Cvetje v jeseni bo po filmu, posnetem pred več kot štirimi desetletji, zaživela še v obliki muzikala. Skoraj ponarodela zgodba, ki opisuje ljubezen med kmečkim dekletom Meto in starejšim meščanskim Janezom, bo premierno izvedena 17. septembra v Križankah kot spremljevalna prireditev takrat že zaključenega Ljubljana Festivala.



Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala producentka Miša Stanko Lukašev, muzikal ustvarja pisana ekipa slovenskih ustvarjalcev, tako mladih kot tudi že izkušenih umetnikov. Avtor libreta in dramskega besedila je Janez Usenik, avtor glasbe Matjaž Vlašič, režijo je prevzel Vojko Anzeljc, za koreografijo je poskrbel Miha Krušič.

Odločitev, zakaj so se lotili odrske uprizoritve enega najbolj znanih slovenskih literarnih del, je producentka utemeljila z mankom tovrstnih "westendovskih" muzikalov pri nas. Po režiserjevih besedah ima Cvetje v jeseni zelo globok pomen, saj govori o ljubezni, čustvih, upanju, ne nazadnje tudi o narodni zavesti. Prav zaradi izjemno močne zgodbe ga v današnjem času ni najlaže predstaviti, je poudaril Anzeljc.

Tudi Vlašič je ob povabilu k projektu sprva zajel sapo, saj je čutil veliko odgovornost do povesti, po kateri že obstaja glasba - za istoimenski film jo je napisal Urban Koder. Sam je k muzikalu prispeval 15 skladb, ki jih bo v aranžmajih Anžeta Rozmana izvedlo 27 glasbenikov pod taktirko dirigenta Simona Dvoršaka.

Pevske in igralske vloge so zasedli Nina Pušlar in Maja Martina Merljak v podobi Mete, Matjaž Robavs in Domen Križaj kot Janez ter Jure Ivanušič, Alenka Kozolc Gregurić, Ana Grasselli in Marjan Bunič. Muzikal bo sicer temeljil na petju in igri, plesni vložki bodo zgolj "začimba", je še povedal Anzeljc.

Robavs je počaščen, da sme biti del takšnega projekta, saj se mu zdi pomembno, da vedno znova poudarjamo, kdo smo in kaj imamo. Pušlarjeva je v njem našla nov izziv na svoji glasbeni poti, Merljakovo sta kljub prvotnim pomislekom prepričala "genialna zgodba" in "neverjetna" Vlašičeva glasba. Ivanušiču se zdi njegova vloga hlapca Danijela zanimiva "zaradi dramatičnosti in grenkosti".

Zamisel za muzikal je "last" izvršnega producenta Gorazda Slaka, ki se je z njo obrnil na Darka Brleka, direktorja in umetniškega vodjo Festivala Ljubljana, ki je prevzel vlogo koproducenta. "Priča bomo rojstvu novega Cvetja v jeseni, na katerega bomo vsi ponosni," je prepričan Brlek.

Po premieri bo muzikal v Križankah na ogled še štirikrat, od 18. do 21. septembra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tavcarjevo-cvetje-v-jeseni-v-obliki-muzikala