S Festivalom Lent se odpira zunanji avditorij mariborskega lutkovnega gledališča

Avtor: STA

S Festivalom Lent, ki se v petek začenja v Mariboru, bodo uradno odprli novozgrajeni zunanji avditorij Lutkovnega gledališča Maribor. V prihodnjih tednih bo služil kot eno od prizorišč festivala, zato so ga poimenovali Oder Minoriti.


Lent / Foto: Wikipedija

Letošnja, 22. izdaja Festivala Lent, ki velja za največji slovenski festival na prostem, bo od 20. junija do 5. julija na 44 prizoriščih postregla z okoli 1200 dogodki s sodelujočimi iz 35 držav. "Pomembno je, da bodo ti ljudje pripeljali v Maribor, ki je v zadnjem času žalostno mesto, kar nekaj veselja, da se bodo ljudje družili in mogoče dobili neko novo samozavest, ki je v zadnjem času nimamo. To je to, kar Festival Lent vsako leto prinaša v naše mesto in upamo, da bo tudi letos tako," je ob včerajšnjem podpisu pogodb s sponzorji povedal vodja festivala, direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

Po njegovih besedah so ponovno pripravili zelo kakovosten program. "Festival Lent je prireditev, kjer lahko vsakdo najde nekaj zase, a brez kiča in ob res ustrezni kvaliteti," je dejal. Čeprav je bilo manj denarja za promocijo, ponovno pričakujejo več kot 500.000 obiskovalcev, kar je podobno kot prejšnja leta z izjemo leta 2012, ko je bil Maribor Evropska prestolnica kulture (EPK).

Proračun festivala znaša 1,25 milijona evrov in tudi letos so imeli velike težave z zagotavljanjem denarja, saj se sponzorski vložki iz leta v leto znižujejo. V zadnjem trenutku sta svoj prispevek povečali tako mariborska občina kot država, preostanek naj bi zakrpali s prodajo vstopnic in zbiranjem prostovoljnih prispevkov.

"Občina nam je najprej vzela, da nas je potem lahko reševala. Velik premik je, da je država prvič upoštevala 67.a člen, kjer je dala Narodnemu domu in Festivalu Lent vsaj pokrajinski če ne vseslovenski značaj in zaradi tega smo uspeli dobiti ta dodatna sredstva. Treba je povedati, da smo ta denar, ki smo ga dobili sedaj od države in občine, nekoč že imeli. Zdaj smo ga samo dobili nazaj," je pojasnil Rukavina.

Da bi se v prihodnje izognili težavam, ki so jih imeli letos z organizacijo festivala, ko se je vse delalo v zadnjem hipu, bodo v času festivala zbirali predloge o prihodnjem razvoju te prireditve. Rukavina upa, da bo o tem jeseni razpravljal tudi mestni svet in dorekel prihodnost festivala, ki je po besedah župana Andreja Fištravca "projekt, ki v sebi nosi veliko realiziranih in še ne realiziranih razvojnih potencialov".

Med letošnjimi programskimi novostmi je novo prizorišče na zunanjem avditoriju lutkovnega gledališča, kjer bosta jazz in komedija. To je kraj, kjer je pred obnovitvijo minoritskega samostana na Lentu in selitvijo lutkovnega gledališča vanj, že bil Jazzlent. Po zaključku Festivala Lent bo tu med drugim potekal tudi Poletni lutkovni pristan.

Avditorij sprejme okoli 500 gledalcev in ima skupen oder z veliko dvorano lutkovnega gledališča. Njegova obnova, vredna 1,8 milijona evrov, se je sofinancirala iz evropskih sredstev. Neobnovljena ostaja sosednja minoritska cerkev, v kateri naj bi uredili večnamensko prireditveno dvorano, še posebej prirejeno za koncerte in druge glasbene dogodke. Prenova minoritske cerkve je načrtovana do konca tega leta, če arheološke raziskave ne bodo podaljšale roka izvedbe.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-festivalom-lent-se-odpira-zunanji-avditorij-mariborskega-lutkovnega-gledalisca