Nova sezona SNG Nova Gorica v znamenju zgodb o ljubezni

Avtor: STA

Zgodbe o ljubezni, njene odrešujoče in pogubne moči bodo prepletale novo sezono Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica. Med njimi sta dve slovenski praizvedbi in dva večja avtorska projekta, je na včerajšnji novinarski konferenci povedala umetniška vodja SNG Nova Gorica Martina Mrhar.


Foto: Arhiv SNG NG

Novogoriški gledališki oder bo v sezoni 2014/15 predstavil klasični dramski deli - razvpiti Molierov Tartuffe in manj znani Zmaj ruskega dramatika Jevgenija Švarca, odrsko (re)interpretacijo slavnega Flaubetovega ljubezenskega romana Gospa Bovary, Baumove pripovedi za odraščajoče otroke Čarovnik iz Oza, slovenski praizvedbi novih dramskih del, lirično komedijo z naslovom Saksofonist, ki ima ljubico v Frankfurtu, pripoveduje zgodbo o medvedih pandah romunskega avtorja Mateia Visnieca in igro Neumnost argentinskega avtorja Rafaela Spregelburda.

Na odru bosta zaživela tudi avtorska projekta - mednarodna koprodukcija Nora Gregor Nede Bric Rusjan o trpki usodi legendarne igralke, rojene v Gorici, in eksperimentalna raziskava Jana Cvitkoviča z naslovom Otroci Adama in Eve.

"Seveda pa bodo vse te zgodbe razpirale tudi trenutek, kontekst, v katerem se znajdejo zaljubljenci - družbenokritično se bo razgrinjal pogled na današnji čas. Besedila so zelo različna, tako da so različna tudi izhodišča uprizoritev. To bo zelo raznovrstna sezona ne glede na to, da na prvi pogled zgleda, da se zelo zožujemo z izbrano temo," je povedala umetniška vodja gledališča.

Predstava Nede Bric Rusjan, ki bo tudi režirala, je plod dvoletnega raziskovalnega dela, ki ga želi Bric Rusjanova razširiti tudi na druga področja, zato je predstavo kot del projekta prijavila tudi na razpis za pridobitev sredstev EU. Ob sami predstavi želi pripraviti tudi več razstav, strokovno konferenco, različne delavnice ter premiere predstave v Novi Gorici, Ljubljani, Trstu in Gradcu.

Poleg novih uprizoritev bodo obiskovalcem ponudili tudi najboljše predstave preteklih sezon ter gostili več odmevnih dramskih predstav slovenskih gledališč. Mrhar je izpostavila tudi umetniške dogodke drugačnih odrskih žanrov, ki jih bodo prvič povezali v nov program Mej-ni: "Predstave, ki presegajo dramsko zvrst ali presegajo jezikovne meje, spletemo v program Mej-ni. To je program, ki odpira vrata našega gledališča tudi nedramskim gledališkim zvrstem, z njim pa želimo popestriti našo ponudbo."

V tem sklopu bodo obiskovalcem gledališke hiše ponudili na ogled dve komorni operi, plesne in plesno-glasbene predstave ter koncert. Prav tako bodo obiskovalcem ponovno ponudili na ogled izbrane predstave ljubiteljskih odrov, zbrane v abonma Nedelja popoldan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-sezona-sng-nova-gorica-v-znamenju-zgodb-o-ljubezni