Veliki briljantni valček na festivalu Eurokontext.sk v Bratislavi

Avtor: SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor v koprodukciji s SNG Drama Ljubljana in z Zavodom Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture bo v ponedeljek, 16. junija 2014, s politično dramo Draga Jančarja Veliki briljantni valček v režiji Diega de Bree nastopila na mednarodnem gledališkem festivalu Eurokontext.sk v Bratislavi na Slovaškem.


Foto: Tiberiu Marta

Eurokontext.sk, v organizaciji Slovaškega narodnega gledališča iz Bratislave, je mednarodni gledališki festival Višegrajske skupine (Poljske, Češke, Slovaške in Madžarske) in izbranih gledališč iz Evropske gledališke konvencije (ETC). Na festivalu, ki ga organizira najstarejše poklicno gledališče na Slovaškem, se predstavljajo tri zvrsti umetnosti: drama, opera in balet. Slovaško narodno gledališče je festival zastavilo kot bienalni mednarodni gledališki festival, z njim pa nadaljujejo uspešni festival Eurothalia.

Festival se ustvarjalno sooča s temami iz življenja v geografskem okolju, ki povezujejo pretežno gledališča iz Višegrajske skupine (Poljske, Češke, Slovaške in Madžarske), saj jih druži podobna zgodovina v smislu izkušenj in poznejše tranzicije. Zahvaljujoč sodelovanju z ETC, je festival dobil tudi širši evropski kontekst: klasična besedila 19. in 20. stoletja, sodobne režiserske interpretacije, lokacijsko specifične uprizoritve kot tudi razprave o in za gledališko občinstvo, ki se spreminja, tako kot se spreminja svet okoli nas.

Na prvem mednarodnem gledališkem festivalu Eurokontext.sk (2014) v Slovaškem narodnem gledališču v Bratislavi bodo v sedemintridesetih uprizoritvah nastopili umetniki iz devetih držav in šestnajstih gledališč. Sodelujejo gledališča iz Banske Bystrice, Košic, Nitre, Prage, Brna, Ostrave, Budimpešte, Varšave, Berlina, Zagreba, Maribora, Dunaja in Londona. Slovaško narodno gledališče – Drama ter Opera in balet – pa bo predstavilo najbolj zanimive uprizoritve iz svojega repertoarja.

Eurokontext.sk 2014 poteka v mesecu juniju – od 5. do 12. so se vsebinsko osredotočali na glasbeni in plesni izraz, od 13. do 24. pa bo v ospredju dramsko gledališče. Drugi del dramskega festivala bo v letu 2015 in nato redno bienalno.

Veliki briljantni valček, ki je bil v Drami SNG Maribor premierno uprizorjen septembra 2012, podaja pretresljivo podobo sveta, v katerem se razum, pošastna logika pragmatizma in blaznost človeškega hotenja lepijo v nerazrešljivo in hkrati grozljivo stvarno podobo moderne človeške družbe, so o predstavi zapisali v gledališču.

V njej igrajo Vladimir Vlaškalić, Ksenija Mišič, Mateja Pucko, Vlado Novak, Gregor Baković, Kristijan Ostanek, Tadej Pišek, Matija Stipanič, Tadej Toš, Matevž Biber, Vojko Zidar, Ivica Knez, Viktor Meglič, Eva Kraš in Bojan Maroševič.

Scenograf je Hans Georg Schäfer, kostumograf Leo Kulaš, izbor glasbe je imel na skrbi Diego de Brea.

Povezava: Festival Eurokontext.sk


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/veliki-briljantni-valcek-na-festivalu-eurokontext-sk-v-bratislavi