Slovensko stalno gledališče na festivalih

Avtor: SSG Trst

Uprizoritev Slovenskega stalnega gledališča Modernih nô dram Yukia Mishime v režiji Mateje Koležnik je bila izbrana za tekmovalni program letošnjega Borštnikovega srečanja. Tržaško gledališče bo tako jeseni zastopano na najpomembnejšem slovenskem festivalu, pred tem pa so igralci ob koncu letošnje sezone stopili še na druge festivalske odre.


Koli / Foto: Luca Quaia

Koprodukcija SSG z ljubljansko Dramo Še vedno vihar Petra Handkeja je spadala v program letošnjega 59. Festivala Sterijino pozorje v Novem Sadu. Selektor Igor Bojović je prvo slovensko uprizoritev epopeje o koroških Slovencih uvrstil v mednarodni festivalski program z naslovom »Krugovi«. Predstava je bila na sporedu 28. maja na sceni “Jovan Đorđević”. V osrednjem srbskem časopisu Politika je kritik zapisal: »Grandiozne epske razsežnosti Handkejeve drame je Ivica Buljan potrpežljivo in z veliko domišljije pretočil v stiliziran, poetski, sanjski, simbolično močan odrski jezik ... Navkljub skoraj maratonskemu trajanju te predstave so bili potrpežljivi gledalci nagrajeni z resnično močnim, pa čeprav zahtevnim delom, ki se ga bodo še dolgo spominjali«.

V začetku junija se je tržaško gledališče udeležilo prve izvedbe Drama Festivala, ki ga prireja ljubljanska Drama. Med devetimi predstavami, ki so se zvrstile v festivalskem tednu, so bile na sporedu tudi Moderne nô drame, ki so jih igralci Nikla Petruška Panizon, Lara Komar, Luka Cimprič, Romeo Grebenšek in Primož Forte odigrali pred polno dvorano na velikem odru. Umetniška vodja gledališča Diana Koloini pa je vodila pogovor v Drama Kavarni.

V soboto, 14. junija, bo tržaško gledališče ponovno obiskalo Ljubljano z enkratno ponovitvijo koprodukcije Še vedno vihar, na sporedu v ljubljanski Drami s pričetkom ob 19.00.

Sodobna drama Spira Scimoneja Koli v režiji Marka Sosiča pa bo 23. junija ob 21.30 gostovala pod poletnim nebom in v sugestivnem okviru Sečoveljskih solin v okviru 20. Primorskega poletnega festivala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovensko-stalno-gledalisce-na-festivalih