Lutkovno gledališče Maribor ob 40-letnici s sezono preizpraševanja o istovetnosti

Avtor: STA, LGMB

Lutkovno gledališče Maribor (LGM) obeležuje 40 let profesionalnega delovanja in skladno s tem je novo sezono tematsko zaokrožilo pod skupnim imenom Istovetnost. Repertoar obsega šest premier in 24 ponovitev ter po besedah direktorice Mojce Redjko predstavlja povezavo že prehojene poti in napovedi prihodnjega razvoja tega gledališča.


Foto: Andreja Sršen Dobaj / STA

"Ob obletnici se zamisliš in vprašaš, kakšna je pravzaprav identiteta tega zavoda, kako se je gradila, kaj jo je oblikovalo v preteklosti, na kak način vpliva na sedanji ustvarjalni trenutek, kakšne so naloge za naprej, ali je sedanje gledališče še rezultat vsega tega vlaganja v preteklosti in podobno," je na včerajšnji novinarski konferenci povedala direktorica.

Sezono 2014/2015 bodo začeli avgusta z obnovitvijo Žogice Marogice iz leta 1994 v režiji Tineta Varla z izvirnimi lutkami Antona Jezovška. To je bila ena izmed najbolj priljubljenih predstav LGM vse od njene prve uprizoritve v letu 1985. Izvedena je bila več kot 550-krat.

Septembra bo premiera predstave za odrasle Spake, kjer je besedilo po filmu Freaks v režiji Toda Browninga iz leta 1932 napisal Rok Vilčnik. To po besedah Redjko grobo, mestoma tudi vulgarno uprizoritev, s katero želijo dokazati pomembnost človekovega nenehnega spraševanja o vrednotah, bo režiral Bojan Labović.

S premiero Časoskopa bodo obeležili 850 let od prve omembe starega gradu, po katerem je Maribor dobil ime. V sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor se bo predstava naselila v nekdanjem Kinu Partizan ter skozi prizore iz življenja preprostih ljudi sestavila kalejdoskop pisanih zgodb o mestu.

Novembra bo premiera predstave Psiček iz megle, ki jo bo na osnovi besedila Boruta Gombača in v koprodukciji z zavodom Bufeto režiral Ravil Sultanov. Da vsak kaj zna, bo dokazovala prva pomladna predstava O vili, ki je videla v temi, ki jo bo na podlagi madžarske slikanice Laszla Bagossyja režirala Rita Barta Kiss. Sezona se bo zaključila z zgodbo o najboljših prijateljih Modrem in Rumenem, ki jo bo aprila po slikanici Lea Lionnija Little Blue and Little Yellow režiral Miha Golob.

LGM je bilo ustanovljeno decembra 1973 z združitvijo dveh ljubiteljskih lutkovnih gledališč v Mariboru. Začetek rednega delovanja predstavlja premiera predstave Leteča krava v režiji prvega direktorja tega gledališča Bojana Čebulja 28. novembra 1974.

Jubilej bodo obeležili z vrsto manjših dogodkov, med drugim s celodnevno lutkovno akcijo v soboto, 20. septembra, ter prostorsko intervencijo Rusice, ki jo pod vodstvom Manice Klenovšek Musil in Teje Kovač Lozar izdelujejo otroci iz dvaindvajsetih mariborskih šol.

Letos obeležujejo tudi 25. obletnico Poletnega lutkovnega pristana, ki bo potekal med 9. avgustom in 1. septembrom. S Festivalom Lent odpirajo novo zgrajeni zunanji avditorij, kjer bodo lahko izvajali predstave na prostem. Še naprej bodo nadaljevali s programom v nedavno odprti družinski kavarni Minoritska, kjer je del kavarniškega prostora preurejen v domišljije poln prostor, v katerem lahko najmlajši obiskovalci aktivno preživljajo svoj prosti čas s kakovostnimi vsebinami. Tu bodo predstavili: Kamišibaj - tradicionalno japonsko pripovedovanje ob slikah na malih prenosnih odrih, Pripovedovanje zgodb, Poslušalnice radijskih iger za otroke z likovnim ustvarjanjem, Gledalnice posnetkov starejših lutkovnih predstav z zdravo delavnico, Rojstni dan z lutkami in Letni časi v samostanu - Pomlad, Poletje, Jesen in Zima - sklop štirih interaktivnih predstav za najmlajše, avtorice koncepta in režiserke Nike Bezeljak.

Nadaljevali bodo tudi s kulturno vzgojnim programom, ki ga v Lutkovnem gledališču Maribor snujejo v prepričanju, da ima umetniško doživetje že samo na sebi vzgojni pomen, ki ga težko nadomestimo z drugimi mediji, zato so izbrane vsebine (Za zaveso, 101 lutkovna fizika, Lutke na razstavi, Časovno okno, Lutkovne počitnice, Pogovori po predstavah), zasnovane kot podpora osrednji umetniški produkciji gledališča.

Povezava: Več o kulturno vzgojnem programu

Tudi Studio LGM še naprej ostaja polje raziskovalno in eksperimentalno zasnovanega lutkovnega ustvarjanja, kjer je prostor za rušenje žanrskih predsodkov in preizkušanje novih, tudi hibridnih izrazov. Znanja in izkušnje se posredujejo v obliki strnjenih seminarjev in delavnic ter skozi skrbno strokovno vodenje. Prva delavnica, Studio MaMa, pod mentorskim vodstvom avtorja zamisli, lutkovnega umetnika in pedagoga Noriyukija Sawe vključuje matere in babice, ki skozi celovit ustvarjalni proces oblikujejo lutkovno uprizoritev za svoje najdražje. Druga delavnica, Startboks, je zgoščen praktični seminar, ki ga organizirajo v povezavi s Pedagoško fakulteto Univerze v Mariboru in ki udeležence vodi skozi vse faze ustvarjanja lutkovne predstave.

Abonmaji

Na novo so oblikovali tri abonmaje, ki naj pomagajo olajšati izbor in ogledu predstav dodajajo spremljevalne aktivnosti: Prvi abonma, Mali abonma in Veliki abonma. Vpis abonmajev bo potekal med 1. septembrom in 15. oktobrom 2014 pri blagajni gledališča.

Povezava: Več o abonmajih in ugodnostih

Povezava: Programska knjižica LGM 2014/15 (PDF / 5952 Kb)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lutkovno-gledalisce-maribor-ob-40-letnici-s-sezono-preizprasevanja-o-istovetnosti