Predstavitev nove sezone SSG Trst

Avtor: SSG Trst

Konec tega meseca bo minilo natanko sto let, kar je Gavrilo Princip z nekaj streli posegel v tok zgodovine in sprožil niz dogodkov, ki so pripeljali do ene največjih katastrof človeštva, ki je spremenila Evropo in svet. Z razmislekom o 1. svetovni vojni in pa o času pred le-to bo zaznamovana tudi naslednja sezona Slovenskega stalnega gledališča Trst.


SSG Trst

Danes je svet zelo drugačen kot je bil pred sto leti. Pa vendar številni nerazrešeni problemi in konflikti, ki bremenijo naš čas, zmeda in brezup mnogih nevarno spominjajo na svet, v katerem so se zgodili tisti usodni streli. To se ne sme zgoditi nikoli več, je bilo že mnogokrat rečeno. Zato se moramo ponovno soočiti z motivi tistega časa, da bi na novo premislili svojega. Kot bi se v krogu vrnili nazaj, da bi bolje videli naprej. Razmisliti, zakaj Cankarjevi Hlapci, ki so bili napisani leta 1910, danes zvenijo bolj aktualno kot kdajkoli in kako je danes z intimno identiteto Slovencev. Razmisliti o identiteti Evrope, s katero se je ukvarjal Thomas Mann v slovitem romanu Čarobna gora. Razmisliti o življenju v domačem mestu Trst, katerega identiteta se je v času 1. svetovne vojne temeljito spremenila. Pri tem pa ne bomo pozabili, da vprašanja o identiteti, ki se jim ne moremo izogniti, lahko sežejo tudi v duhovite in zabavne zasuke in jih obogatili z dvema komedijama, klasično ter sodobno in domačo. Ob soočanju s problemi ne bomo zanemarili vrednosti, ki jo gledališču in življenju zagotavljata igra in smeh.

Nova sezona SSG Trst bo v prvem delu izrazito zaznamovana z dvema pomembnima koprodukcijama: z osrednjim slovenskim gledališčem in s stalnim italijanskim. V slednji bosta prvič uprizorjeni dve besedili, napisani prav za to priložnost, slovenski Marka Sosiča in italijanski Carla Tolazzija. Prvič bo uprizorjena tudi Möderndorferjeva komedija, ki bo sklenila sezono. V njenem središču pa bosta uprizoritvi domačega in tujega klasika, že omenjenega Cankarja in Molièra z Amfitrionom.

Osnovni program

Glavnino osnovnega programa sezone 2014/15 SSG Trst torej sestavlja pet novih hišnih uprizoritev.

Sezono bo otvorila dramatizacija znamenitega romana Thomasa Manna Čarobna gora, ki tematizira rojevanje nove Evrope v času tik pred začetkom prve svetovne vojne. Zgodba o mladen Hansu Castorpu, ki pride v mondeno višinsko zdravilišče za štirinajst dni obiskat bolnega bratranca, a tam še sam zboli in ostane kar sedem let, je izhodišče za kar najbolj kompleksno pripoved o stvareh telesa in duha. Bolezen je tu morda metafora, vsekakor pa roman o dozorevanju mladeniča razkriva predvsem podobo (tudi našega) bolnega sveta propadajočih vrednot. Dramatizirala ga je Katarina Pejović, režija pa je zaupana Mateji Koležnik. Uprizoritev na velikem odru nastaja v koprodukciji z ljubljansko Dramo, s katero se nadaljuje sodelovanje po izjemno pozitivni izkušnji ob uprizoritvi Handkejeve koroške epopeje Še vedno vihar. Tudi tokrat bodo zasedbo sestavljali člani stalnih ansamblov obeh gledališč.

Neposredno se bomo s tematiko 1. svetovne vojne srečali v drugi uprizoritvi, na malem odru v koprodukciji s Stalnim gledališčem Furlanije Julijske krajine Il Rossetti in v sodelovanju z združenjem Casa del lavoratore teatrale. Predstava 1914-1918. Trst, mesto v vojni bo pod režijskim vodstvom Igorja Pisona povezala tudi dve besedili in dva avtorska pogleda. V dvojezični uprizoritvi bosta namreč namreč prepleteni izvirni besedili Marka Sosiča Kakor v snu (Come nel sonno) in Carla Tolazzija Farina, castagne e gesso: il pane dell’attesa (Moka, kostanji in kreda: kruh pričakovanja). Vsako na svoj način predstavlja doživljanje vojnega časa: z uprizarjanjem vsakdanjega življenja v mestu, zaznamovanem z bližino fronte, in pa s poetično refleksijo posameznikov, soočenih z veliko katastrofo. Pri tem je gledališče ponosno na sodelovanje gledaliških umetnikov iz Trsta; o dogodkih, ki so nekoč razdvajali, je zdaj mogoče govoriti v predstavi, ki jo italijanski in slovenski ustvarjalci ustvarjajo skupaj.

Amfitrion je zgodba, s katero so se ukvarjali številni komediografi, že od antike dalje, najbolj bleščeč med njimi pa je še vedno Molière. Ljubezensko prigodo boga Jupitra, ki v zapeljevanju zveste Alkmene privzame podobo njenega moža, potem pa pričakuje tudi resnično ljubezen, je spletel v silovito igro dvojnikov, zmede, vprašanj in zablod. V njej je pod vprašaj postavljena identiteta bogov in junakov, a tudi služabnika, ki mu je lastna resnica (pa tudi ženina zvestoba) enako pomembna kot gospodarju. Vprašanj je veliko, resnica samo ena – ljubezen, vse skupaj pa je zelo duhovito. Klasična komedija je pritegnila enega najobetavnejših slovenskih režiserjev mlade generacije, Marka Čeha, ki jo bo uprizoril s skoraj celotnim igralskim ansamblom SSG.

Z največjim slovenskim pisateljem Ivanom Cankarjem se pogosto srečuje tudi SSG Trst. Naj spomnimo, da so bili Hlapci prvič uprizorjeni prav v Trstu (leta 1919), tu so bile postavljene številne njegovih dram, pred dobrimi dvemi desetletji pa je SSG na novo uprizoril celoten Cankarjev dramski opus. Vsake toliko se nam zazdi, da ga imamo že dovolj. A potem se spet zgodi, da zazveni sveže, živo, aktualno, celo udarno, predvsem pa nujno. Očitno je znal pisati o stvareh, ki jih Slovenci ne znamo preseči, zato nas njegove drame še vedno bolijo, navdušujejo in ostrijo. Ta hip to gotovo velja za njegovo najslovitejšo igro, v kateri se Jerman nameni »hlapce v ljudi izpreobračat«. Vztraja, čeprav ga župnik svari, da poti ni mogoče premeriti do konca, ker »je težavna in gre v kolobarju«. Znana zgodba ... Na novo jo bo prebral eden najizrazitejših slovenskih režiserjev tega časa, Sebastijan Horvat. Ob stalnih članih igralskega ansambla SSG bodo z njim tudi trije mladi, sveži in obetavni igralci, doma s tržaškega: Patricija Jurinčič, Matija Rupel in Jure Kopušar.

Niz hišnih uprizoritev bo sklenila praizvedbe komedije Vinka Möderndorferja Obiski, ki jo bo režiral sam avtor. Na obiskih, ki so protagonistom zagatni, gledalcem pa zabavni, se mlada zaljubljenca srečujeta s svojima samskima staršema: ob posesivnosti matere samohranilke in ovdovelega očeta mladenke, njunih predsodkih in zadregah se z varne razdalje lahko zabavamo vsi. Pri tem pa lahkotna komedija pronicljivo spregovori še o drugih stereotipih, večnih problemih in težavah življenja v teh krajih.

Gostujoča predstava v osnovnem abonmaju bo uprizoritev gledališč iz Kopra in Nove Gorice Filumena Marturano. Napolitanska melodrama Eduarda de Filippa v režiji Katje Pegan je konec petdesetih let prejšnjega stoletja problematizirala položaj in pojmovanje žensk sredi katoliške in patriarhalne Italije.
http://www.veza.sigledal.org/administration.php/news_admin/6298/edit
Zeleni program (izbirni)

Kot v lanski sezoni, bodo abonenti tudi tokrat imeli na voljo tri izbirne sklope z dramskimi, glasbenimi in plesnimi dogodki. Zeleni sklop bo odprla uprizoritev SNG Nova Gorica Timon Atenski Williama Shakespearja v režiji Janeza Pipana. Drami o človeški dvoličnosti v svetu, ki je osredotočen na denar, bo sledil najnovejši muzikal Mestnega gledališča ljubljanskega, Lizistrata Andreja Rozmana Roze v uglasbitvi Coca Mosquita. Mateja Koležnik je zrežirala uprizoritev, ki na svež način predeluje antično komedijo o ženskah, ki se odločijo za seksualno stavko, da bi dosegle mir, in ki je prestavljena v čas digitalnih medijev in hitre komunikacije. Abonenti si bodo predstavo ogledali v Ljubljani, obisk pa prganiziramo v sodelovanju z Glasbeno matico.

Ivica Buljan pa je režiser predstave Močan rod Marieluise Fleisser. Uprizoritev Prešernovega gledališča Kranj v formi ljudske igre prikazuje brezobzirno preračunljivost in izkoriščanje v času porajajočega se fašizma, ki mestoma zelo spominja na našega. Izbirni sklop bo sklenila plesna predstava, ki jo SSG vabi v sodelovanju z društvom Artisti Associati: Madžarska rapsodija je baletni dogodek z orkestrom v živo, ki bo pripeljal na tržaški oder ritme, melodije in barve madžarske folklore v izvedbi članov Državne folklorne skupine.

Modri program (izbirni)

Sodelovanje z društvom Artisti Associati bo zaznamovalo tudi otvoritveno predstavo Modrega programa, ki bo božični darilo za publiko vseh starosti, saj bo na odru Slovenskega stalnega gledališča zaživela pravljica Hrestač v izvedbi ansambla Balletto di Roma. S partnerstvom Glasbene matice pa bo gledališče priredilo enkratno ponovitev glasbenega dogodka v sklopu projekta Imago Sloveniae, to je Koncert ob 100-letnici začetka 1. svetovne vojne z glasbo Martinůja, Weilla in Čopija v izvedbi združenih slovenskih in italijanskih pevcev (Vokalna akademija Ljubljana in Coro filarmonico Trentino), članov Orkestra Slovenske filharmonije in solistov pod vodstvom Stojana Kureta.

SLG Celje pa bo se bo v Modrem sklopu predstavilo z uprizoritvijo slovite ameriške drame Naše mesto Thorntona Wilderja v režiji Matjaža Zupančiča. Dogajanje je postavljeno v izmišljeno malo mesto in prikazuje majhne in vsakodnevne zgodbe iz življenja običajnih meščanov. Povsem nenavadne in živopisne pa so ljubezenske zgodbe, ki jih v vrtiljaku zabave in barvitih prizorov predstavlja SNG Nova Gorica s komedijo Norci iz Valencije španskega baročnega avtorja Lopeja de Vege v režiji Nenni Delmestre.

Rdeči program (izbirni)

Rdeči program se bo v prihodnji sezoni širil na veliki oder. Otvorilo pa ga bo živo pričakovano gostovanje ljubljanske Drame z uprizoritvijo romana Angel pozabe Maje Haderlap v režiji in adaptaciji Igorja Pisona. Uspešna predstava z intimno poetičnostjo spregovori o pomenu partizanskega gibanja na avstrijskem Koroškem. Judovska tematika pa bo obarvala gostovanje predstave iz Cankarjevega doma MI HA IŠ - Kdo si človek?, ki spregovori o iskanju pravega človeka, o prijateljstvu in medsebojnem zaupanju, in v kateri igrata Polona Vetrih in Saša Tabakovič. Kabaret zlatih let z Laro Jankovič pa je produkcija LittleBigMac avtorja Marka Vezoviška v režiji Jaše Jamnika. To je zgodba o tem, kako so Slovenci preživeli socializem in se uspeli ob tem smejati, pa o tem, da bo velik smisel za humor potreben tudi za to, da bomo preživeli kapitalizem. Sladkogrenka pa je zgodba pevke Edith Piaf, ki jo bo s petjem in igranjem pričarala igralka Vesna Pernarčič v uspešnici Piaf Edith Piaf v režiji Tijane Zinajić.

Popusti in nagrade ob predvpisu abonmaja

Med izvenabonmajskimi dogodki bo koncert znamenitega Slovenskega tolkalnega projekta STOP, ki je v letošnjem letu prejel nagrado Prešernovega sklada za umetniške dosežke. Vstopnica za enkratni koncert skupine, ki bo nastal v sodelovanju z Glasbeno matico v okviru Kogojevih dnevov, bo tudi nagrada za zveste abonente, ki bodo potrdili svoj abonma že v poletnih mesecih in sicer do 31. julija. Novi in stari abonenti bodo do tega termina imeli na voljo tudi poseben popust. 

Predvpis abonmajev poteka pri blagajni Slovenskega stalnega gledališča, ki je odprta ob delavnikih od 10.00 do 15.ure.

Povezava: Predvpis abonmaja 2014/15 (DOC)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstavitev-nove-sezone-ssg-trst