V Kinodovoru drevi podelitev Župančičevih nagrad

Avtor: STA

V Kinodvoru bodo drevi podelili Župančičeve nagrade, najvišja priznanja, ki jih ljubljanska občina podeljuje za izjemne umetniške stvaritve. Nagrado za življenjsko delo bo prejel literat in akademik Niko Grafenauer, za dveletno ustvarjanje pa bodo nagradili igralko Janjo Majzelj, režiserko Emo Kugler in režiserja Metoda Pevca.


Janja Majzelj / Foto: Žiga Koritnik

"Eksistencialno izhodišče, ki določa doživljajsko prostornino poezije, še najbolje označuje nekaj Grafenauerjevih stavkov, kjer govori o neogibni samoti in osredotočenosti, v kateri edino lahko izkuša sebe, sestavljenega iz najrazličnejših doživetij, spoznanj, vtisov, travm," piše v obrazložitvi nagrade za življenjsko delo.

Grafenauer je nagrajen za svoj obsežen pesniški opus, pomemben prispevek na področju sodobnega pesništva za otroke in mladino, svoje poetološke spise in interpretativne študije o slovenski poeziji ter prevalsko delo.

Župančičevo nagrado za dveletno ustvarjanje prejme prvakinja Slovenskega mladinskega gledališča, dramska in filmska igralka Janja Majzelj.

Nagrajena je za vloge v predstavah Smrt kadi moje cigare avtorja Charlesa Bukowskega v režiji Ivane Djilas, Ljubezen, ki je nastala po konceptu in v režiji Andrasa Urbana, ter Služkinji avtorja Jeana Geneta v režiji Vinka Möderndorferja. Nagrado prejme tudi za vlogo v filmu Panika, ki je nastal po scenariju in v režiji Barbare Zemljič, in za vlogo v TV nadaljevanki Mamin dan režiserja Matevža Luzarja.

Filmska in video režiserka, scenografinja in kostumografinja Ema Kugler bo nagrado prejela za izvedbo performansov Adagio ter Mojster in jaz in za celovečerni film Odmevi časa.

Filmski režiser, scenarist in književnik Metod Pevec bo nagrajen za celovečerni film Vaje v objemu.

O letošnjih prejemnikih je odločala komisija v sestavi Milček Komelj (predsednik), Andrej Blatnik, Matevž Čelik, Jurij Meden, Gregor Pompe, Tomaž Toporišič in Vojko Vidmar.

Lani je nagrado za življenjsko delo prejel Evald Flisar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kinodovoru-drevi-podelitev-zupancicevih-nagrad