Oliver Frljić novi intendant HNK na Reki

Avtor: STA

Gledališki režiser Oliver Frljić bo naslednja štiri leta vodil Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca na Reki, je potrdila hrvaška ministrica za kulturo Andrea Zlatar Violić. Frljić napoveduje vsebinsko in organizacijsko prenovo gledališča.


Oliver Frljić / Foto: Mare Mutić

Sredi maja je zeleno luč za Frljića prižgal mestni svet Reke, ki je podprl režiserjev program delovanja HNK do leta 2018.

Na majski predstavitvi programa je Frljić poudaril izvirne pristope v delovanju nacionalnega teatra, kot je HNK na Reki. Med drugim bo izkoristil svoje mednarodne povezave in tako prispeval k ideji mestne oblati, da Reka postane tudi evropska prestolnica kulture.

Frljić želi v štirih letih z dramaturgom Marinom Blaževićem razvijati umetniško in družbeno odgovorno gledališče. Kot sta napovedala, njun program temelji na odnosu med umetnikom in razporeditvah moči, ki vključuje odgovornost do osebne umetniške, človeške in etične integritete.

Po njunem mnenju je vloga nacionalnega gledališča, da spoštuje pravico do različnosti in se upira različnim oblikam dominacije in nestrpnosti.

Namesto centraliziranega in hierarhičnega modela upravljanja in odločanja bosta poskusila uveljaviti sistem upravljanja vseh sodelavcev, ki bi uresničil bolj prilagodljivo in učinkovito gledališče, sta zapisala v programu.

Reorganizacija gledališča bo potekala po vzoru nemških teatrov. Glavni dramaturg bo druga ključna oseba umetniškega vodstva.

Imenovali naj bi tudi glasbenega direktorja gledališča, ki bo odgovoren za orkester in zbor gledališča, skupaj z direktorjema opere in baleta pa bi skrbeli za glasbeni program reške kulturne ustanove.

Imenovanju Frljića so maja nasprotovali člani mestnega sveta Reke iz vrst opozicijske HDZ in njenih koalicijskih partnerjev, ki so takratnega kandidata za intendanta HNK kritizirali zaradi "političnih provokacij", ki sodijo v alternativno in ne v nacionalno gledališče. Med drugim so dejali, da je "Jugoslovan brez potnega lista, ki nikoli ni sprejel, da ni več bratstva in enotnosti".

Frljić je znan po svojih politično in družbeno angažiranih gledaliških predstavah v državah, ki so nastale po razpadu Jugoslavije. Odprl je številne zamolčane teme, kot so usoda izbrisanih v Sloveniji, umor srbskega premiera Zorana Đinđića ali umor srbske družine Zec v Zagrebu.

Režiser bo na položaju intendanta reškega HNK nasledil Nado Matošević Orešković, ki bo svoj drugi štiriletni mandat formalno sklenila aprila leta 2015.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/oliver-frljic-novi-intendant-hnk-na-reki