Ex-Ponto bo letos vzpostavljal Nove mostove

Avtor: STA

Letošnji, 21. mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Ex-Ponto bo z okvirno temo Novi mostovi potekal med 14. in 21. septembrom. "Gre za to, da želimo odpirati nova geografska in estetska pa tudi socialna in politična področja," je ob robu dogodku ob prvi predstavitvi festivala povedal direktor festivala Damir Domitrović.


Damir Domitrović / Foto: Stanko Gruden STA

Festival, ki je bil v začetku namenjen izključno povezovanju na področju nekdanje Jugoslavije, nato pa še Vzhodne in Jugovzhodne Evrope, letos razširja svoje meje, saj bodo med drugim uprizorili tudi japonsko predstavo Dojo-ji ter mehiško Amarillo.

Domitrović je med osmimi napovedanimi predstavami izpostavil otvoritveno koprodukcijsko predstavo Opera za tri groše v režiji Tomija Janežića. "Gre za veliko zadevo, a to niti ni tako pomembno. Pomembno je, da smo uspeli vzpostaviti mostove," je dodal.

Ob tem po njegovih besedah odpirajo tudi nova programska področja znotraj festivala. Tako bo letos v sklopu programa svoje mesto v spremljevalnem programu dobil tudi dokumentarni film, je pojasnil Domitrović.

"Začeli bomo tako, kot smo začeli tudi na področju gledališča. Gre predvsem za dokumentarne filme z območja nekdanje skupne države, v prihodnosti pa bomo program širili na področje Jugovzhodne Evrope in naprej," je dejal.

"Glede na odnos lastne države do projekta, ki obstaja že 20 let," se organizatorji po njegovih besedah dogovarjajo, da bi festival prihodnje leto poleg v Črni gori in Makedoniji izpeljali tudi v Bruslju, na Nizozemskem in v Luksemburgu.

Letos uvajajo še eno novost - za festival bodo vstopnice ponudili tudi v predprodaji, ki bo potekala od 9. junija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ex-ponto-bo-letos-vzpostavljal-nove-mostove