Michael Kohlhaas zadnja letošnja premiera ptujskega gledališča

Avtor: STA

Mestno gledališče Ptuj se bo od aktualne gledališke sezone poslovil z zadnjo premiero, ki bo v četrtek na Ptujskem gradu. Tokrat so na odrske deske postavili igro o korupciji Michael Kohlhaas, nastalo po romanu Heinricha von Kleista. Za režijo in dramatizacijo je poskrbel Nikola Zavišić, za prevod pa prvi mož ptujskega teatra Peter Srpčič.


Foto: Boris Voglar

Večerne ponovitve ptujske predstave se bodo na dvorišču znamenitega gradu v najstarejšem slovenskem mestu zvrstile še petkrat od 13. do 21. junija, v primeru dežja pa jih bodo preselili v gledališko hišo. Igralsko zasedbo sestavljajo Nenad Nešo Tokalić, Jure Ivanušič, Vesna Vončina, Jernej Čampelj, Oskar Kranjc in Simon Šerbinek.

Predstava Michael Kohlhaas na pomenljiv način opozarja, kako se zgodovina resnično ponavlja in kako ljudje kot bitja v nekaj tisočletjih naše civilizacije nismo prilezli pravzaprav nikamor. Tokrat zgodba, ki jo je napisal nemški avtor v 19. stoletju, govori o dogajanjih na nemškem ozemlju sredi 17. stoletja. Zgodba bi se sicer po mnenju avtorjev predstave lahko mirno dogajala tudi v našem času.

Glavni motiv romana in predstave je predvsem korupcija v vrhu izvršne oblasti, še posebej pa kolaboracija vlade in sodstva, kjer so družinske in prijateljske vezi pomembnejše od človeških pravic in resnice. Po tej človeški plati je prikrajšan glavni lik - Kohlhaas, ki je zaradi nesramnosti in namernim birokratskim zavlačevanjem svojih pravic prisiljen, da s silo vzame tisto, kar mu oblast in zakon ne omogočata - svobodo in človeško dostojanstvo.

Kot je o avtorju in njegovem delu zapisal režiser predstave Zavišič, je bil Von Kleist neverjeten duh, ena od izjemnih osebnosti v zgodovini književnosti. Po njegovem mnenju je bil večni upornik, razpet med strastjo in vzdržnostjo, med pohoto in disciplino, zmeraj na meji med življenjem in smrtjo. Bil je večni begunec, ki je bil ves čas na poti v svojem kratkem življenju, ki se je v 34. letu končalo s samomorom.

"Izjemen duh Heinricha von Kleista je spretno in močno vpleten v kratki roman Michael Kohlhaas, ki me je kot režiserja sprovociral, da ustvarim gledališko predstavo," je v gledališkem listu še zapisal režiser srbskega rodu, ki sodeluje s številnimi gledališči na območju nekdanje skupne države, na Ptuju pa je v okviru Slovenskega festivala komornih gledališč leta 2012 gostoval s predstavo Jaz vas ljubim Antona Pavloviča Čehova v produkciji Slovenskega ljudskega gledališče Celje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/michael-kohlhaas-zadnja-letosnja-premiera-ptujskega-gledalisca