Gledališka skupina Aut of de Boks sklenila gostovanje v Mehiki

Avtor: STA

Slovenska gledališka skupina Aut of de Boks pod vodstvom režiserke Mateje Kokol je v soboto sklenila gostovanje na mednarodnem festivalu alternativnega gledališča Cosmocomicos v mehiškem Zacatecasu, kjer so nastopali s predstavo Stoli.


Foto: Željko Stevanić

Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu, ki pokriva tudi Mehiko, je gostovanje podprlo in sporočilo, da so študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) nastopali pred razprodanimi dvoranami.

Gledališka predstava Stoli, ki temelji na absurdu, ki vse bolj prehaja v realna življenja, je navdušila komisijo in občinstvo. Nastala je po motivih istoimenske Ionescove drame kot zaključna diplomska predstava igralcev Ane Urbanc, Staneta Tomazina in režiserke Mateje Kokol ob pomoči zunanjih sodelavcev Petre Veber, Ivana Mijačevića, Gaje Kutnjak, Karin Rožman, Nike Švab in Mateje Fajt.

Skupina Aut of de Boks je bila s predstavo izbrana med 200 prijavljenimi za mednarodni festival, ki so ga že drugo leto zapored priredili člani gledališke skupine Cosmocomicos. Nastopili so v petek, 30. maja, v gledališču Teatro Seguro Social in v soboto, 31. maja, v Teatro Calderon. Poleg slovenske skupine so se predstavili še teatri iz Španije, Kolumbije, Paragvaja in Argentine.

Mladi slovenski ustvarjalci so pred gostovanjem v Mehiki novembra lani v Rusiji prejeli nagrado gledališkega komiteja Za Črno Reko, Mateja Kokol pa je prejela nagrado Art Centra Most za mlado režiserko in njen gledališki prvenec.

Že pred tem je predstava prejela akademijsko Prešernovo nagrado in se je v sekciji AGRFT predstavila na oktobrskem festivalu Borštnikovo srečanje. Skupina se po gostovanju v Mehiki odpravlja v Venezuelo, kjer bo nastopila na 4. mednarodnem festivalu v Maracaibu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledaliska-skupina-aut-of-de-boks-sklenila-gostovanje-v-mehiki